Да се подготвим за своята бременност – от планирането, до раждането

Подготовката за всяко наше по-голямо действие прави живота по-лесен. Нещата се случват по-безпроблемно. Бременността не прави изключение. Нейното планиране помага съпътстващият стрес да се сведе до минимум. Въпреки това, много жени, замислящи се за първото си дете, няма на кого да се доверят, а първото посещение при гинеколог може дори да ги притесни.

При непланираната бременност бъдещите родители не водят задължително живот, фокусиран върху здравето на бебето. Това може да се избегне при планирането на бременността. Помага също и при зачеването, износването и раждането на здраво дете. Предварителните изследвания и лечение, ако е необходимо, няма да отнемат много време, в сравнение с коригирането на различни усложнения по-късно, когато детето вече е заченато.

Психологическата решимост за планирането също е важна за всички родители, независимо дали е първа или поредна бременност. Най-важно е превенцията на здравето. Това не е толкова страшно, колкото звучи. Поне веднъж годишно всяка жена трябва да посещава гинеколог. Веднъж годишно да си направи хормонално изследване, за да е информирана за протичащите в организма процеси и да се лекува своевременно, ако се налага.

bermennost

Подготовката за конкретна бременност трябва да започне поне три месеца преди планираното зачеване. Както от психологична, така и от физиологична точка. Не трябва да отлагате посещението при психотерапевт, ако имате съмнения. Раждането на дете е съпътствано от психологически стрес. Консултациите със специалист преди бременността ще ви помогнат да вземете информирано решение.

Бременността е трудно за организма състояние и преди това трябва да натрупате сили, като постепенно подобрявате начина си на живот. Това е повод да започнете да живеете по-здравословно. Да спите достатъчно, да се разхождате на чист въздух, да имате физическа ненатоварваща активност, да се храните балансирано, да се откажете от лошите навици. Най-вероятно ще трябва да се приемат допълнително витамини, но всичко трябва да се прави по предписание от лекар, защото хипервитаминозата е не по-малко опасна от липсата на витамини. Същото важи и за минералите, които са част от хранителните добавки.

Още на етапа на планиране на бременността трябва да изберете клиника и гинеколог, който да ви насочи като пациент за прегледи и изследвания при други специалисти: специалист по уши – нос – гърло; офталмолог; зъболекар; невролог. Ако отдавна посещавате специализиран лекар, с него също трябва да обсъдите бъдещата бременност.

Различни състояния и заболявания могат да повлияят на бременността. Някои лекарства са строго забранени за бременни жени. Затова, при планиране на дете, жената трябва да разкаже на своя гинеколог задължително за всички лекарства, които е приемала преди, до скоро или в момента. Има много противопоказания, особено в ранните месеци, когато плодът е особено уязвим.

Лекарствата давани на жени при депресия може да не работят добре по време на бременност. Приемането им трябва да бъде предварително обсъдено с лекуващия лекар и с гинеколога. И, ако трябва, да бъдат заменени.

Бременността не е заболяване. Пълноценният живот трябва да продължи. Ако бременността е планирана, всичко протича нормално. Жената се чувства добре без да променя обичайния си начин на живот. Ако сте спортували – продължете, но без излишно натоварване. Физическата активност трябва да се обсъди с лекар. Яжте любимата си храна, правете секс. Ако няма заплаха за бременността, може да пътувате и да летите през целия период със самолет.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема