Събират се дарения за изграждане на монумент „Интеркосмос България – 1300“

Събират се дарения за изграждане на монумент „Интеркосмос България – 1300“

През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелване на спътници „Интеркосмос България – 1300“. По този повод в Стара Загора се проведе тържествена вечер, по време на която беше представен проект за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора. Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА.

Към нея се присъединиха също и Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“, други организации, сдружения и граждани, а идеята има подкрепата на Община Стара Загора.

Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската академия на науките в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България – 1300“. За изграждането на монумента разчитаме на материални и финансови дарения от фирми и граждани от Стара Загора, страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания, съобщиха от Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Палатата е сред организациите, които активно подкрепят дарителската инициатива, посветена на изграждане на монумент „Интеркосмос България – 1300“.

Монументът може да се превърне във водеща туристическа атракция за Стара Загора. По време на срещата в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше съобщено, че е избрано място в парк „Артилерийски“, близо до бъдещата многофункционална зала. Вижте снимки от събитието, направени от екипа на „Инфоз“ – Стара Загора.

Можете да се включите в дарителската кампания чрез сайта Платформата.

За тези, които не разбират каква е връзката на проекта с центъра на Вселената, инициаторите на дарителската кампания обясняват: Стара Загора, с решение на Общинския си съвет от 2018 г., прие Стара Загора – център на Вселената за един от туристическите слогани на града.

x3 09664 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема