Студенти по медицина участваха в информационна кампания, посветена на борбата със СПИН

Тази година международната кампания е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН. Да спрем пандемиите!“. Четиридесет години след съобщаването на първите случаи, ХИВ (човешки имуннодефицитни вируси, от английски: HIV – Human Immunodeficiency Viruses) все още заплашва света.

spin kz

Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза.

Асоциацията на студентите по медицина от Тракийски университет и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, съвместно с Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на Казанлък и Младежки общински съвет в Казанлък проведоха информационна кампания на площад „Севтополис“ в Казанлък по повод Световния ден за борба със СПИН и ХИВ за запознаване на младите хора от Община Казанлък за опасностите от болестта СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) и ХИВ пандемията.

Целта на информационната кампания, проведена от студентите по медицина от Тракийския университет и младежите от Младежки общински съвет на град Казанлък беше да се разбере важността на превенцията, тъй като общественото внимание е по-съсредоточено около ковид пандемията. Тазгодишният 1 декември (Международен ден за борба със СПИН) напомни, че превенцията на ХИВ и СПИН е важна, а битката със стигмата и дискриминацията спрямо хората, живеещи с ХИВ, още не е спечелена. Пандемията от ковид изостри неравенствата и трудностите при предоставянето на здравни услуги, което е предизвикателство за много хора, живеещи с човешки имуннодефицитни вируси.

На 1 декември 2021 г. Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за противодействие на човешките имуннодефицитни вируси.

По данни на Световната здравна организация близо 38 млн. души в света живеят с човешки имуннодефицитни вируси или имат заболяване от СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България общо 1936 хора с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ и СПИН, а 1910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.

От 1986 г. до 19.11.2021 г. в България са регистрирани общо 3702 хора с ХИВ инфекция. От началото на 2021 г. са открити нови 219 ХИВ позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже – жени и през настоящата година продължава да нараства – 6,1 към 1 (86% мъже и 14% жени).

По предварителни данни в страната над 182 811 души са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината.По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. Близо 93% от новите случаи с ХИВ инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти), 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30 – 39 години (36%), следвана от възрастовата група 20 – 29 години (24%) и 40 – 49 години (22%). 58% от новите случаи са във възрастовата група 30 – 50 години.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24