Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора „заряза“ университетските лозя

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора заряза университетските лозя

С празничен водосвет за здраве и благоденствие започна първото зарязване на университетските лозя в Тракийски университет – Стара Загора. Ритуалът по зарязване извърши ректорът на висшето училище доц. д-р Добри Ярков. „Днес, тук, поставяме началото на една нова традиция и всеки 14 февруари ще я спазваме – ще зарязваме с празничен ритуал нашите университетски лозя – каза доц. Ярков.

DSC 5802

Хубаво е, че всички вие сте тук, за да видите каква революционна промяна осъществяваме в бившето учебно-опитно стопанство, което вече е Академичен технологичен комплекс. Благодаря на хората, които работят тук и на преподавателите от катедра „Растениевъдство“ от Аграрен факултет, които направиха едно опитно поле, което може да служи за пример. Щастливи сме, че имаме земи, животни и имаме вече наши продукти и студентите ни могат да осъществяват практиката си на високо ниво. Развълнувам съм, че днес поставяме това начало, но съм сигурен, че то няма да има край, защото ще го продължат идните поколения. Всичко, което правим днес е посветено на идеята децата на нашите деца да останат тук, да изберат Тракийския университет, да учат, живеят и работят в България. Виждате, че тук водим активни възстановителни дейности в Конната база (университетските лозя се намират в непосредствена близост до Конната база на Тракийски университет – Стара Загора) и всичко това, което е изоставяно в продължение на 30 години, ще го реновираме и един ден ще се гордеем с това, което имаме като дадености“ – каза доц. д-р Добри Ярков.

Обичаят да бъдат зарязани лозята и полети с червено вино за плодородна година и берекет беше спазен от всички присъстващи, а студентки в красиви български носии почерпиха гостите с питка и мед.

Първото за университета зарязване на лозята се проведе в тесен вътрешен кръг, при строго спазване на противоепидемичните мерки и с надеждата следващия Трифон Зарезан да бъде посрещнат в по-големи мащаби.

На събитието присъстваха членове на ректорското ръководство, декани и директори на структурни звена и преподаватели от катедра „Растениевъдство“ на Аграрния факултет.

DSC 5910

DSC 5866

DSC 5808

DSC 5856

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема