Нови изисквания за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия се въвеждат нормативни изисквания на Европейския съюз относно 1. техническите спецификации, на които трябва да отговаря маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни компоненти и 2. техническите спецификации, на които трябва да отговарят предупредителните и сигнални оръжия, за да е гарантирано, че те не могат да бъдат преработени в огнестрелни.

 

glass 262105 640

В структурата на Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР се създава Национална точка за контакт, която осъществява обмен на информация с компетентните органи на другите държави членки на Европейския съюз за съответствието на предупредителните и сигнални оръжия с техническите спецификации.

Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ към Министерство на отбраната извършва изпитване на образци на сигнални и предупредителни оръжия, предоставени от български производители и вносители, за съответствието им с техническите спецификации и при установено съответствие издава сертификат за оръжието, който придружава всяка доставка.

На интернет страницата на МВР е публикуван списък на съответстващите предупредителни и сигнални оръжия.

  • Проект на Закона за изменения и допълнения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия можете да видите тук
  • Проект на доклад до Министерския съвет може да видите тук
  • Мотивите към законопроекта може да видите тук
  • Предварителната частична оценка на въздействието може да видите тук
  • Становището на Дирекция „Модернизация на администрацията“ в Администрацията на Министерския съвет, относно частичната предварителна оценка на въздействието можете да видите тук

Заинтересованите хора имат 14-дневен срок за предложения и становища по проекта на закон, като те трябва да се изпращат на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg  www.infoz.bg