На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Според Световната здравна организация затлъстяването е заболяване, свързано с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето.
То може да бъде контролирано чрез правилен начин на живот.
На 19 май 2025 г. от 11:00 до 15:00 часа в Станционната градина в Стара Загора Регионална здравна инспекция – Стара Загора ще проведе информационна и превантивна кампания, насочена към повишаване на информираността относно рисовете от наднорменото тегло и затлъстяването.
Ще бъдат измервани индекс на телесна маса и други показатели, свързани със здравословното тегло.
Целта на инициативата е да се насочи вниманието към този сериозен здравен проблем и да се насърчи здравословният начин на живот като средство за превенция на хронични заболявания.

Рискове, свързани с наднормено тегло:
- сърдечно-съдови заболявания;
- развитие на диабет тип 2;
- нарушения в обмяната на веществата;
- хипертония, атеросклероза;
- ставни заболявания и др.
Причини и измерване на затлъстяването
Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс, когато приетата чрез храната енергия надвишава енергията, изразходвана чрез физическата активност.
Най-често използваният показател за оценка на теглото е индексът на телесна маса (ИТН). Той се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат.
|
Класификация |
ИТМ (кг/кв.м) |
Здравен риск |
|
Нормално тегло |
18.5 – 24.9 |
Нисък |
|
Наднормено тегло |
25 – 29.9 |
Леко повишен |
|
Затлъстяване |
>= 30 |
|
|
Първа степен |
30.0 – 34.9 |
Умерено висок |
|
Втора степен |
35.0 – 39.9 |
Висок |
|
Трета степен |
>40 |
Много висок |
Как да се справим със затлъстяването?
Комплексната програма за здравословен начин на живот включва:
Промяна в хранителните навици:
- Правилен режим на хранене;
- Прием на достатъчно плодове и зеленчуци и намален прием на сладкиши;
- Достатъчен прием на вода и течности;
- Ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари;
- Ограничен прием на готови храни с висока енергийна плътност;
- Маломерни порции.
Двигателна активност:
- Поне 60 минути на ден ходене, игра и спорт.




