Д-р Рени Колева: Хранете се ритмично и ограничете количествата

Наднорменото тегло и затлъстяването на хората е проблем в световен мащаб. Има тенденция заболяването да се разраства и сред подрастващите, заради обездвижване, липса на прием на вода, неконтролирано и нерационално хранене.

Специалистът по детска ендокринология от Стара Загора д-р Рени Колева е на мнение, че вредни храни няма, вредни са големите количества, които консумираме. Д-р Колева съветва на ден да се приема поне литър и половина вода и да се храним най-малко три пъти дневно.

reni koleva hranene„В храненето е уместно да се съдържа хляб, но парчето да е голямо колкото е дланта на детето. Салатата трябва да е толкова, колкото е голямата шепа на детето. Месото не е задължително, има деца, които не обичат месо. Нищо фатално няма да им се случи, ако го заместим с млечни продукти. България в това отношение е една добра дестинация, включително за екологични и биопродукти. Ходене пеша – минимум 30 – 40 минути дневно” – каза детският ендокринолог.

Количествата храна, които приемат, особено подрастващите, трябва да са ограничени, защото наднорменото тегло и затлъстяването водят до сериозни здравословни проблеми.

Препоръчително е всеки ден в менюто ни да има плод, каза д-р Рени Колева, но изразява резерви спрямо презрелите банани, защото като количество захарите, които съдържат в банана, са съотносими с тези в един шоколад.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема