Всеки четвърти българин не харесва тялото си

68% от българите заявяват, че искат да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си. Страхът от напълняване е проблем за три четвърти от жените и за над половината от мъжете в страната.

Това показват данни от проучване на "Алфа Рисърч", проведено през май 2017 г. сред градското население в България.

Близо 40% от жените се притесняват да се съблекат по бански на плажа и като цяло искат да подобрят фигурата си, докато при мъжете този процент е едва 17%.

Трите най-популярни начина за справяне с излишните килограми сред българите са спазването на специален хранителен режим; увеличената физическа активност и засиленият прием на вода. 76% от анкетираните смятат, че водата спомага и за по-добро здравословно състояние. Мъжете споделят, че през лятото пият средно 2,6 литра вода, докато при жените тази цифра е 2,1 литра. За сравнение, през студените месеци консумацията на вода е почти наполовина по-малка.

„Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2,9 литра течности за мъжете и до 2,2 литра за жените. Правилото за редовно и балансирано хранене е валидно през всеки сезон, но е добре през лятото да приемаме достатъчно течности, да се движим активно и да прекарваме повече време сред природата“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Експертите твърдят, че можем да свалим няколко килограма само като заменим всички останали напитки – алкохолни, безалкохолни или подсладени – с вода. Тя е чист, натурален продукт и не съдържа калории. Освен това, водата пречиства организма, съдейства за освобождаването от всичко излишно и разгражда мазнините по естествен начин.

Водата е важна част от всяка комплексна програма за намаляване на теглото. Препоръчително е да пием по чаша вода 15 - 30 минути преди хранене и 1 - 1,5 часа след това.
Според д-р Стоянова, засиленият прием на вода не само пречиства организма, но води до подобряване на настроението и самочувствието.

Devin spring 1Devin spring 2 

www.infoz.bg (по информация на infograffiti.info)

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber