Цветен водопад от петунии

Петунията е едногодишно растение, с разноцветни красиви цветове във форма на фунийки. Тя е два вида - бордюрна и каскадна. Каскадната образува истински цветен водопад и може да се комбинира с каскадно мушкато и газания, известна като летен гербер. Петунията обича шарена сянка и много добре вирее под асми. За да е красив и траен цветът, разтението не трябва да бъде изложено на пряко слънце.

petunia

Петунията се хваща трудно от семена и е препоръчително да се вземе готов разсад, съветва Божана Иванова - собственик на магазин за цветя в Стара Загора.

Петунията цъфти от април до късна есен, до падането на първата слана. Трябва редовно да се полива и почвата да се подхранва, за да се усили цъфтежът.

Произходът на цветето е от тропичните части на Южна Америка и е разпространето най-много в Бразилия. В България се отглеждат най-вече хибридни форми на разновидностите Petunia axillaris (белите петунии) и Petunia integrifolia (виолетовите петунии).

Във всяка от тези групи могат да се видят както едноцветни, така и разноцветни вариации. Цветовете са: бяло, розово, червено, виолетово, синьо, сравнително отскоро са селектирани и жълти сортове.

Цветята създават много настроение в градската среда и могат да се използват в цветни лехи по бордюри в паркове и градини. Предпочитани са и за отглеждане на балкони.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg