Казанлък отбеляза тържествено 140 години от Освобождението на града

140-ата годишнина от Освобождението на Казанлък беше отбелязана тържествено. На 8 януари 1878 г. градът получава дълго жадуваната свобода. На тази дата в Казанлък започват преговорите, довели до подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Знаменателните събития бяха пресъздадени от членове на Национално дружество „Традиция”, актьори от общинския театър „Любомир Кабакчиев”, читалищни и фолклорни формации. Официални гости на честванията бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, митрополит Киприан, областни управители, депутати, кметове и общински съветници.

Честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на Казанлък завършиха с тържествена заря-проверка. „Историческите събития не са само повод за скръб. Историческите събития са и повод да бъдат преосмислени, да намерим своята национална кауза и национално обединение. Да помним миналото, но да слагаме железни темели за бъдещето, да бъдем обединени като народ, като нация и да гледаме напред. Ш така както Казанлък е в центъра на България, така и България през следващите шест месеца ще бъде в центъра на Европейския съюз” – каза в словото си председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева.

„Днес е денят, в който трябва да сведем чела и да признаем заслугите на руските войни, на българските опълченци и на всички, които освободиха Казанлък. Но трябва да сведем и чела за онези старци, жени и деца, които бяха изклани в манастира на Казанлък” – заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

5-минутна заря освети небето над Казанлък.

Венета Асенова | www.infoz.bg