Съединението на България - Стара Загора - тържествен военен ритуал

132-та годишнина от Съединението беше отбелязана в Стара Загора с тържествен военен ритуал (снимки)

С тържествен военен ритуал на 6 септември в Стара Загора бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“.

Ръководство на града и десетки граждани отбелязаха 6 септември – 132-та годишнина от Съединението на България. Командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов поздрави присъстващите с празника и припомни в словото си историята на великото дело на Съединението. Той отправи послание народ и държава да се ръководят от девиза „Съединението прави силата“ и да живеем така, че да я има България и за в бъдеще.

Пред светлия подвиг на дейците на Съединението военнослужещи от Втора механизирана бригада поднесоха венци от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора и областният управител на област Стара Загора. Пред Паметника на загиналите старозагорци в Балканската война, Първата и Втората световни войни цветя положиха народни представители, общински съветници, представители на политически партии и обществени организации, много старозагорци.

В общоградският ритуал за преклонение пред делото на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия* участваха народните представители Емил Христов и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници и общественици.

{responsivegallery}-2017-09/saedinenieto{/responsivegallery}

 

В парка започна празничен концерт на АНТП „Зорница“ при НЧ „Климент Охридски 1858“.

На 6 септември в старозагорска община празнуват:

 • Празник на село Пряпорец
  12.30 ч. НЧ „Хр. Ботев 1928", с. Пряпорец
 • Празник на село Малко Кадиево
  18.00 ч. село Малко Кадиево
 • Празник на село Остра могила
  12.00 часа с. Остра могила
 • Празник на село Стрелец
  17.30 ч. село Стрелец

Тази вечер в 19:30 часа в парк „Пети октомври“ започва Zagorka Beerfest 2017. Официалното откриване на феста, който продължава до 9 септември е в 20:00 часа.


* Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено почти без кръвопролития.

След Съединението България е заплашена с война едновременно от Османската империя, която иска да възстанови правата си над Източна Румелия, и Сърбия, която настоява за териториални компенсации. Нежелаейки конфликт, в който могат да бъдат въвлечени, Великите сили сдържат турската интервенция, но в същото време изискват от княз Александър да изтегли войските си от Румелия. Поради недоверието си към княза, датиращо още от Режима на пълномощията, руският цар Александър III отказва да подкрепи българската дипломация, макар и да е против възстановяването на положението отпреди 6 септември. В подкрепа на Батенберг действа Великобритания, която се надява чрез него да елиминира руското влияние в България. На провеждащата се в края на октомври конференция в Цариград британският представител Уилям Уайт и френският му колега възпрепятстват изпращането на турски комисар, подкрепено от посланиците на останалите сили.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско.

 

Един репортаж от старозагорското село Съединение

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)