Октоберфест

Мюнхен се подготвя за Октоберфест с големи мерки за сигурност

Октоберфест и през 2017 г. ще се проведе за 180-и път. Изложението ще се състои от 16 септември до 3 октомври. Октоберфест е най-масовият народен празник в света. Провежда ежегодно на „Терезиенвийзе“* в Мюнхен от 1810 г.

През последните години посещаемостта му достига между 5 и 7 милиона души за всяко от изданията. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание.

В началото на септември хотелите в Мюнхен започнаха да увеличават цените за стаите, но все още скокът не е чак толкова голям сравнен с 2016 г. Сега стая с двойно легло може да се намери за 208 евро на вечер, което е с 40% по-малко в сравнение със същото време на 2016 г., когато цената беше 259 евро.

Тази година Октоберфест съвпада с датата на парламентарните избори в Германия на 24 септември. Това стана причина властите да наложат изключително високи мерки за сигурност.

Но Октоберфест започва и във време след терористичните атаки в Испания, Ротердам, Париж. Властите в страната обаче са спокойни и вече са подготвени да изпълняват задълженията си през предстоящия празник. „За сигурността е направено всичко в рамките на възможното.“, каза вътрешния министър Йоахим Херман. Вече са поставени прегради, за да не преминават коли по улиците, а от 2016 г. мястото, където се провежда Октоберфест е оградено с телена ограда. Част от правилата за допускане до територията на феста е да не се внасят големи чанти и раници. На входовете ще има охрана.

Преди 10 или 20 години никой не си представяше, че може да има контрола на този празник - казва Херман. Днес ситуацията е точно такава. „Хората приемат това. Казват: Правят нещо за моята сигурност.“ Присъствието на полицията ще бъде с около 600 униформени, които ще бъдат снабдени с камери. Снимки, видеа и съобщения ще бъдат обменяни в нова вътрешна информационна система. Ще има нова звукова система, която ще позволи съобщенията да достигат по-надеждно до посетителите, които често са разсеяни с телефоните си.

Опасността от терористични атаки е особено висока заради парламентарните избори в Германия, предупредиха службите за разузнаване във Великобритания и Франция. Терористите използват събития с голямо медийно покритие, за да привлекат повече внимание, според специалистите, затова Октоберфест от години е във фокуса на вниманието на охранителните служби. През 2009 г. мястото, където се провеждаше феста бе заградено спешно с камиони след заплашително видео на Алкайда. По-късно камионите бяха заместени с огромни саксии с цветя. Освен това полицаи и служебни лица ще проверяват безопасността на храната, като взимат проби от мобилните ресторанти на феста.

В Мюнхен вече беше представена тазгодишната халба, от която посетителите ще могат да се насладят на емблематичната за фестивала напитка – бирата. Увеличенията на цените на бирата през тази година не са големи. Халба бира ще струва 10,95 евро, което е с 25 евроцента повече в сравнение с 2016 г. Същата е тенденцията и при храната.


* „Терезиенвийзе“ (на немски: Theresiewiese, „Ливадата на Тереза“) е площад с площ 42 хектара. В днешни дни на „Терезиенвийзе“ се провежда не само Октоберфест, а и Мюнхенският пролетен фестивал, фестивалът Tollwood и циркови представления.

maxresdefault

wiesnbreze oktoberfest

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема