боклук в задния двор - възпитание и глоби

Боклукът не се изхвърля през терасата, има контейнери за смет!

Разделно сметосъбиране, модерна сепарираща инсталация… До края на 2015 г. край старозагорското село Ракитница ще заработи и Регионалното съоръжение за депониране на битовите отпадъци, което ще обслужва 12 общини. Изгражда се за 52 млн. евро - средства, събирани от данъкоплатците от страните членки на Европейския съюз. Всичко това звучи чудесно и цивилизовано, но…

Ако не си стискаме очите и ги отворим поне малко ще видим какво представлява задният ни двор. Мнозина явно предпочитат да си пазят кофите за смет за нови и най-естественият маршрут за боклука им започва от терасата и полита стремглаво надолу – в общия заден двор.

Живея в центъра на Стара Загора и от години, почти всяка вечер чувам свистене на прелитаща торба с боклук, която се приземява с „бух”. Има и по-икономични – не си събират сметта в плик и кофичката от кисело мляко или обелките от кренвирши и зеленчуци политат волно. Ако не паднат зад блока, намират пристан в терасата на съседа отдолу.

Осъзнавам, че това е въпрос на възпитание, чиято липса трудно може да бъде компенсирана в зряла възраст, но и за това има лечение – нетърпимост към подобно поведение и значими глоби. Последното е в ръцете на общинските съветници, които сме избрали.

И глобите са нужни, защото не са малко хората, които изобщо нямат усещането, че правят нещо нередно с това, че замърсяват улицата или парка – с изхвърлена опаковка, обелка, угарка... Затова и простичкият лозунг, който написахме в заглавие: "Боклукът не се изхвърля през терасата, има контейнери за смет!" трябва да се повтаря непрекъснато.

Искаме да живеем цивилизовано, по европейски. От нас и от хората около нас зависи това. Нужно е да се откажем от паразитни навици, които са вредни и за самите нас, и за съседите ни.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема