Известен старозагорски лекар притежава най-пивката колекция

Известният лекар доц. Валентин Стоянов от Стара Загора притежава стилна бирена колекция, която включва изискани чаши, атрактивни халби и бутилки с пиво от цял свят. Част от нея е изложена в специална витрина в заведението Beer House, намиращо се на централния пазар в Стара Загора. "Запалих се сравнително късно и колекцията ми не е толкова богата.

Валентин Стоянов - колекция от чаши, халби и бутилки с бираЧашите са над 100, но имам интересни бирени бутилки от всички краища на света. Една от най-интересните чаши и бутилки с биобира в колекцията е от Нова Зеландия. Провокира ме интересът - защо различните видове бира се сервират в различни чаши. В България винената култура взе превес, докато бирената не е на такова високо ниво", разказа доц. Валентин Стоянов.

"Всяка чаша е така изработена и конструирана, за да може потребителят, освен да се наслади на цвета и пенливостта на бирата, да усети и нейния аромат. Това е за ценители", обясни доц. Стоянов.

Той притежава в колекцията си порцеланови халби и бутилки, носещи духа на Германия, Австрия и Чехия. Особено впечатляваща е чашата с метално капаче. Мнозина смятат, че неговото предназначение е да запази пенливостта и газировката, но отговорът се крие другаде.

"Този вид чаши се появяват за първи път в тези страни по време на голямата епидемия от чума. Целта на капачето е да предпази течността от проникване на инфекция отвън. Другата легенда, свързана с тези чаши е епидемията от холера. Тогава е направило впечатление, че всички други умират, но не и консуматорите на бира, защото водата, от която е приготвена, се преработва", обясни още доц. Валентин Стоянов.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg