Стара Загора посреща най-добрите състезатели по ушу на Античната улица

За първи път в България ще се проведе Европейско първенство по ушу. Стара Загора категорично спечели доверието на федерацията и заслужи домакинството на престижното спортно събитие, като това се дължи и на кмета Живко Тодоров, заяви на пресконференция председателят на Организационния комитет за провеждането на първенството Маноил Манев.

Състезанието ще се състои от 16 до 23 май 2015 г. в общинската спортна зала "Иван Вазов" и ще се предава в реално време в интернет. За Европейското първенство в Стара Загора ще пристигнат над 700 състезатели по ушу и треньори. Българският национален отбор ще се представи с над 60 души, като 22 от тях са от града-домакин. Участниците са от 12 до 65 години, разпределени по възраст и пол.

Спортният форум по източни бойни изкуства ще бъде предшестван от първия Европейски шампионат по винг чун, което ще се проведе от 13 до 16 май.

Зрителите ще имат възможността да наблюдават демонстрациите на бойните техники от световна величина на 10-те най-добри в света състезатели по ушу от Китай, както и на най-големите майстори по винг чун. Сред официалните гости на първенството ще бъде президентът на Международната федерация по ушу Ю Цай Дзин и президентът на Китайската асоциация по ушу, съобщи още Маноил Манев.

sonia wushuНа 17 май - Денят на спорта ще бъде отбелязана с грандиозен спектакъл в Стара Загора 30-годишнината на ушу в Европа. Всички състезатели в Европейското първенство по ушу ще бъдат посрещнати на Античната улица под звуците на 25 гайди. Демонстрации ще направят представители на Европейската федерация по ушу. Атрактивната програма ще продължи с представление на прабългарската школа за оцеляване "Багатур" и с концерт на ансамбъл "Българе". За първи път в България ще бъде изпълнен Танцът на лъва и дракона от две огромни кукли.

Състезателите и треньорите ще бъдат настанени в 5 хотела в Стара Загора, като менютата в ресторантите и на кетъринга са съобразени с драконовските изисквания на хранителния режим на спортистите.

Чрез домакинството на Стара Загора на престижното Европейско първенство по ушу, Европейската федерация, Българската федерация, Организационният комитет и Общината осигуряват около 1 млн. лева приходи на хотели и ресторанти и те трябва да бъдат на ниво, каза още Маноил Манев.

Това е възможност, която трябва да бъде оценена от бранша и той активно да участва във формирането на туристически пакети, заяви зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя определи Европейското първенство по ушу като едно от трите значими спортни събития в Стара Загора през тази година. Общината активно ги подкрепя с логистика, финансови средства и с отлични условия, каза още зам.-кметът по хуманитарни дейности.

За талисман на първенството е избрано плюшено лъвче, на което се търси име. За целта през следващите 10 дни ще се проведе конкурс, като най-добрите идеи ще получат награди.

В България активно с ушу се занимават над 5000 души.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg

 

 

На подобна тема