украински отбор - Европейско първенство ушу - Стара Загора, 2015

Багаин е името на талисмана на Европейското първенство по ушу

Стара Загора е в пълна готовност да посрещне участниците и гостите на Европейското първенство по ушу, което се провежда за първи път в България. Това съобщи на пресконференция председателят на Организационния комитет Маноил Манев, който е и член на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по ушу. Официалното откриване ще се състои на 17 май 2015 г. - Деня на спорта.

Атрактивната церемония ще започне в 21:00 часа. Всички състезатели ще бъдат посрещнати на Античната улица под звуците на 25 гайди. Демонстрации ще направят представители на Европейската федерация по ушу. Атрактивната програма ще продължи с представление на прабългарската школа за оцеляване "Багатур" и с концерт на ансамбъл "Българе". За първи път у нас ще бъде изпълнен Танцът на лъва и дракона от две огромни кукли. Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, церемонията ще се състои в спортната зала до ДЗУ. С нея ще бъде отлязана и 30-годишнината на ушу в Европа.

На 16 май ще се проведе първото Европейско първенство по винг чун в Общинската спортна зала "Иван Вазов", а на 19 май започва Европейското първенство по ушу.

Сред официалните гости ще бъде вицепрезидентът на Международния олимпийски комитет Ю Дзай Джин. С него ще бъдат водени разговори България да бъде домакин на първенството за световната купа по сан да. Това ще бъде прецедент, защото досега този турнир никога не е излизал извън Азия, каза още Маноил Манев.

Вече е дадено и име на лъвчето-талисман на Европейското първенство по ушу. То се казва Багаин - стара българска дума, която означава външен болярин (министър) на България.

wushu stara zagora teniskaМаноил Манев показа пред журналисти официалната тениска, с която ще бъдат облечени състезателите, както и медалите за победителите. Те са специално изработени за първенството в Стара Загора и са със запазени права. Манев представи и издадената от него книга "Сан да", в която се проследява историята на този вид спорт и неговите правила.

На пресконференцията присъстваха и представители на националния отбор на Украйна. Те ще пребивават в Стара Загора около месец на разноски на Общината.

"Ние живеем в град Мариопол, който се намира на 15 км от зоната на бойните действия" - сподели ръководителят на отбора Виталий Болдарев.

"Изключително сме благодарни на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и на жителите на града за възможността да тренираме при отлични условия и същевременно състезателите да се отърсят от ужаса на ежедневните престрелки. Само за броени дни сме в Стара Загора, но нашите деца спряха да гледат към небето и да се свиват от звука на снарядите". Това заяви треньорът по сан да Руслан Осипов.

На срещата с журналистите присъства и една от големите надежди на украинския отбор - Анна Терешинко. Тя е майстор на спорта по ушу в международен клас, многократен шампион на Европа и световен шампион за 2010 г.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема