Политически спор за името на централния булевард в Чирпан, вместо обединение

Общинските съветници от ГЕРБ – Чирпан внесоха на 12 октомври предложение в Общинския съвет, централният булевард „Георги Димитров” да приеме името на световноизвестния художник и техен съгражданин Никола Манев. Предложението обаче няма да се гласува през този месец.

Причината е, че не е свикано заседание на Общинския съвет. Представителите на ГЕРБ уточниха, че въпросът не трябва да бъде политизиран и че е нормално идеята да бъде посрещната позитивно от всички. На практика се случи точно обратното, стана ясно на пресконференция в клуба на ГЕРБ в Чирпан.

chirpan„Например, личности като Нона Йотова, депутат от Българската социалистическа партия, да напише във фейсбук каква „велика историческа личност, бореща се против фашизма, е Георги Димитров”… Но като сме стигнали до там само ще спомена, че другарят Георги Димитров, като историческа личност не само е спорно име, той е проблем за България. А като борец против фашизма... Фашизмът няма нищо общо с неговата деятелност” – заяви Маноил Манев, народен представител от ГЕРБ – Стара Загора, който участва в пресконференцията.

„Предложението за преименуване на булеварда е внесено в деловодството на Общинския съвет на 12 октомври. Лично моето мнение, че да се поиска преименуване на улица, трябва да се направи допитване до хората, които живеят в нашия град. Допитване, означава референдум” – каза кметът на Община Чирпан Кичка Петкова. Тя обясни, че заседание на Общинския съвет не е свикано през октомври, защото това предложение се е оказало единственото и не е уместно дневният ред на заседанието да се състои от една единствена точка.

По време на пресконференцията в Чирпан Маноил Манев подчерта, че хората в града са заблуждавани, че след преименуването на булеварда ще трябва да си извадят нови документи за самоличност, нови свидетелства за управление на автомобили и документи за собственост, а това струва пари. Той показа официален отговор от МВР, че не се налага издаване на нови документи, защото в случая няма физическа смяна на адрес. Манев коментира, че ситуацията с този опит за заблуда е идентична с направения при прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Затова в Чирпан няма нито един саниран блок. „По същия начин както сега се разпространяват лъжи какво ще се случи и как ще се случи с преименуването на булеварда, когато стартира програмата по саниране на блоковете, всички хора бяха тотално облъчени, че ще им вземем апартаментите, затова няма нито един саниран блок” – каза народният представител.

Той показа снимка на телефона си как залата, в която заседава Общинския съвет на Чирпан, се чества годишнина от 9 септември. „Свърши спокойното време на администрацията на Община Чирпан, тотално свърши. От мое име го казвам, допълнително мотивиран от една снимка, която получих. Това е залата на Общинския съвет в Чирпан, в която може да не се провеждат сесии, обаче 74 г. от 9 септември се празнуват” – добави Манев.

Общинският съвет в Чирпан е насрочил на 9 ноември общественото обсъждане на предложението за преименуване на централния булевард „Георги Димитров” и приемане на името на художника Никола Манев.

На пресконференция от местната структура на ГЕРБ заявиха, че общинската администрация не работи и проблемите в Чирпан се задълбочават. Икономика почти липсва, съответно и работни места. Не се прави нищо и за привличане на инвеститори, каза председателят на ГЕРБ – Чирпан Христо Стефанов, който е и общински съветник. Той и неговите колеги, заявиха, че въпросът с името на централния булевард далеч не е сред важните проблеми на хората в общината, но реакцията на представители на социалистическата партия е показателна за бездействието и за опонирането на всяка една идея, която може да доведе до промяна и до подобряване на условията за живот и работа в общината.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни