Никола Манев

Да носи ли името на Никола Манев централният булевард в Чирпан?

Никола Манев е световноизвестен художник. Роден е на 28 август 1940 г. в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършил е Художествената гимназия в София, а след това Академията по изящни изкуства в Париж, Франция. Именитият български творец има около 160 самостоятелни изложби в цял свят.

Участвал и в множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови платна са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява на Чирпан 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. Правил е дарения и за местната болница. През 2008 г. Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство. Безспорно е, че Никола Манев е най-значимият наш съвременник, чието име и дейност до голяма степен е свързано с Чирпан.

Никола Манев почина на 25 август 2018 г. в Париж. Урната с праха му беше положена на 9 септември 2018 г. в Чирпан.

Общинските съветници от ГЕРБ в Чирпан започваха дебат за това централният булевард в Чирпан, който сега носи името на Георги Димитров – една изключително спорна личност в новата история на България Георги Димитров, да се преименува на бул. „Никола Манев“.

Решението трябваше да бъде разгледано и гласувано в Общинския съвет приз октомври, но през този месец заседание на Съвета не се проведе. Днес в залата в Община Чирпан се проведе обществено обсъждане за това дали и защо централният булевард в Чирпан трябва да приеме името на Никола Манев.

Общественото обсъждане обаче премина пред празна зала. В него участваха само общински съветници от ГЕРБ в Чирпан, юристът на Общината и народният представител Маноил Манев (депутатът няма родствена връзка с фамилията Маневи, но също е свързан с Чирпан, защото баща му е чирпанлия). Срещу тях беше седнала само председателят на Общинския съвет Даниела Драгийска. Тя се включи в дискусията само, за да отговори на журналистически въпроси, на които обясни, че не иска да сподели личното си мнение по темата, или че все още няма такова.

По време на дискусията, продължила около един час, народният представител Маноил Манев заяви, че за него важната кауза се състои в това, че след преименуването на булеварда и след много години, хората ще споменават името на художника Никола Манев, ще го изписват в адресите, ще го повтарят, и децата в бъдещите поколения ще се питат кой е той, ще научат повече за твореца и ще го помнят. Народният представител обаче подчерта, че в Чирпан има много проблеми, които чакат решение и промяна трябва да има. Първата крачка трябва да бъде направена. Не е ли време Чирпан да направи тази крачка и да излезе от затвореното си съществуване, а след това да се случат и други промени... - попита Маноил Манев.

До момента са събрани над 800 подписа в подкрепа на преименуването на централния булевард в Чирпан. Идеята е подкрепена също така от Постоянната комисия по култура и медии в Народното събрание, от Съюза на българските жудожници и неправителствени организации в Чирпан.

Изказване на депутата Маноил Манев по време на общественото обсъждане за промяната на името на централния булевард в Чирпан

 

Маноил Манев: Необходим ли е референдум в Чирпан за името на централния булевард?

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg