Реставрират копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“

▶️ Реставрират копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“

Работници от предприятието „Хранинвест – Хранмашкомплект“ в Стара Загора транспортираха копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“ от сградата на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките за професионална реставрация. Тя ще бъде извършена в предприятието. Целта е след това копието на спътника ще бъде в състояние, което е максимално близко до вида му в годината на създаването му – 1981-ва.

Спътникът да бъде експониран в монумент – символ на космическата слава на Стара Загора.

През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелване на двата спътника от програмата „Интеркосмос България – 1300“. Тази кръгла годишнина провокира идеята в Стара Загора да се изгради Монумент с копието на спътника. Той ще бъде експониран в реален размер в прозрачен купол в парк „Артилерийски“ в Стара Загора (повече за идеята).

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин и с подкрепата на Община Стара Загора, но към нея се присъединиха и други организации, общественици и съмишленици.

Проектът на монумента е разработен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България-1300“.

Предвидени са 4 светлинни вертикални табла, на които ще се представи информация за програмата „Интеркосмос“. Тези табла ще се захранват от посетителите чрез велосипеди, генериращи електричество. Монументът ще се впише в обновената градска среда и бързо ще се превърне в поредната забележителност, обясняват инициаторите.

Очаква се необходимата сума за монумента да бъде събрана от дарения през първата половина на 2022 г.

Събраните средства ще се изразходват за реставрация на спътника; създаване на работен проект; изграждане на монумента; включване на интерактивни елементи; осветление и фотоволтаично захранване; ефекти за визуализацията.

Инициаторите на идеята се обръщат с призив към всеки, който има възможност, да подкрепи кампанията с дарителски есемес с текст DMS SPUTNIK на номер 17 777 за трите мобилни оператора. Можете да подкрепите дарителската кампания и чрез Платформата на Фондация BCouse, а също и чрез набирателна сметка:

Обществен дарителски фонд – Стара Загора
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D
банков код: FINVBGSF
Основание: дарение монумент спътник.

interkosmos 02 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24