Тържествено отбелязване на националния празник на България - 3 март

Тържествено отбелязване на националния празник на България - 3 март

Честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на България ще се състоят на 2 и 3 март, съобщиха от Община Казанлък, която е домакин на тържествата. Среща на потомци на опълченци от района на Казанлък която ще се проведе от 16:00 часа в Информационния център.

Ще бъде представен рецитал „С обич към България“, който се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В първия по рода си национален конкурс за патриотична поезия ще бъдат отличени талантливи деца.

На сцената на Народно читалище „Искра – 1860“ от 18:00 часа ще прозвучат патриотични песни в изпълнение на Руслан Мъйнов и музикантите от „Виво Монтана“.

Тържествата, посветени на националния празник на България - 3 март, ще започнат с издигане на националния флаг в 9:30 часа на централния площад „Севпотополис“ в Казанлък.

От 10:00 часа българският патриарх Неофит и патриархът на Русия Кирил ще отслужат панихиден молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, в съслужие с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Слово ще произнесе патриарх Неофит.

Двамата патриарси ще отслужат и заупокойна молитва за героите, бранили историческия връх Шипка в 11:30 часа на площадката преди последните стъпала към монумента. Слово ще произнесе патриарх Кирил. В тържествата ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

На 3 март Исторически музей „Искра“ – Казанлък обявява свободен вход за всички свои обекти. Паметникът на Свободата на Шипка ще бъде отворен за посетители след приключване на официалната церемония.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 21-01-2021