Данък сгради в Стара Загора е най-ниският сред най-големите общини

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров публикува коментар в профила си във Фейсбук във връзка с тиражирана информация, че местните данъци и такси в общината са най-високите, което се опровергава от посочената справка. Данък сгради в Столична община е 1,875 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 1,6 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – 10 на сто. Данък наследство – 0,7 на сто и 5 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Варна е 2 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 0,98 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – 3,9 на сто. Данък наследство – 0,5 на сто и 4,4 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Пловдив е 1,8 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 1,8 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – 5,3 на сто. Данък наследство – 0,7 на сто и 5 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Бургас е 1,75 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 1 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – от 3,5 до 6,9 на сто. Данък наследство – 0,8 на сто и 6 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Русе е 2 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 1,38 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – от 4,2 на сто. Данък наследство – 0,4 на сто и 4 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Стара Загора е 1,45 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 1,5 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – от 3,5 на сто. Данък наследство – 0,4 на сто и 4 на сто за отделните категории.

Данък сгради в община Велико Търново е 2,5 промила от данъчната оценка, такса смет за граждани – 2,2 на сто от данъчната оценка, а за бизнеса – 6 на сто. Данък наследство – 0,7 на сто и 5 на сто за отделните категории.

„Здравейте! От няколко години, особено преди избори, се тиражира тезата, че Стара Загора има най-високите данъци и такси. Затова си направих труда да изготвя справка за размера на основните данъци и такси, които най-големите общини в България събират. Веднага прави впечатление, че данък сгради в Стара Загора е най-нисък. Най-ниски са и данъците върху наследството, върху даренията и възмездното придобиване на имущество в града ни. Такса смет за гражданите е сред най-ниските в страната, а за бизнеса е с най-нисък размер от големите общини. Още повече, данъчните оценки в повечето от тези градове са по-високи от нашите. При данък МПС има някои общини, които на по-ниските киловати са с по-малък размер, но това в повечето случаи се компенсира при колите с по-голяма мощност и при екологичния компонент. Когато има факти, не може да има лъжи!“ - се казва в поста на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

stara zagora grad

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24