Живко Тодоров: Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановителните дейности след водния ремонт

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров отчете пред журналисти изпълнението на важни проекти, които се изпълняват в града. В пресконференцията участваха заместниците му Радостин Танев, Янчо Калоянов, Милена Желева, Надежда Чакърова и Красимира Чахова, както и секретарят Делян Иванов и главният архитект Младен Иванов.

„Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на пътните настилки, които фирмите, ангажирани с изпълнението на проекта на „Водоснабдяване и канализация“, извършват. Проведох среща с ръководителя на проекта инж. Пеньо Пейков и му заявих, че като кмет няма да поставя подписа си под Акт 15, ако ремонтните дейности не отговарят на изискванията“ – заяви Живко Тодоров. Той припомни, че през миналата седмица е изпратил писмо до държавното водоснабдително дружество, с което уведомява, че Общината е установила нередности по възстановяването на 7 улици.

Водният проект трябва да приключи до края на август 2023 г., а до края на октомври да бъдат отстранени некачествено извършени дейности, ако има такива.

„Общината работи много активно и след няколко месеца хората ще оценят направеното. Независимо от последните години, изпълнени с много трудности заради ковид пандемията, политическата криза, високата инфлация и все още липсата на бюджет, успяхме да реализираме икономии и да осигурим средства в размер на 6 – 7 млн. лева за цялостно асфалтиране на редица улици“ – посочи кметът.

По ул. „Августа Траяна“ са изключени старите водопроводи, които са били причина за много аварии. Новите тръби са положени и предстои цялостно преасфалтиране от кръговото движение пред стадион „Берое“ до ул. „Иван Вазов“. През следващите седмици „Водоснабдяване и канализация“ ще преасфалтира цялостно ул. „Хан Аспарух“. Ул. „Боруйград“ ще бъде 100% ремонтирана от Общината, а някои участъци от държавното дружество. За сметка на водния проект ще бъде асфалтирана ул. „Х. Д- Асенов“ . Със съвместно финансиране ще бъде ремонтирана ул. „Васил Левски“. Общината ще асфалтира ул. „Ген. Гурко“ от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до ул. „Тодор Стоянович“. Основен ремонт ще бъде направен на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ от ул. „Христо Ботев“ до ул. „Хан Аспарух“. Ремонтирани ще бъдат и редица малки улици.

Кметът съобщи, че до седмици ще приключи асфалтирането на ул. „Стойчо Черногорски“ в Индустриалната зона, след което ще започне ремонтът на ул. „Промишлена“ за сметка на фирмата изпълнител. До седмици ще бъде пуснато движението и по ул. „Св. княз Борис“. Продължава работата по удължаването на ул. „Капитан Петко войвода“ до бул. „Славянски“, който впоследствие ще се свърже с пътя за Старозагорските бани чрез кръгово движение.

До края на лятото ще бъдат изградени междублокови пространства и локални улици в кв. „Самара 1“.

„Един кмет трябва да прави и трудни неща, защото резултатите ще останат. Проектите ще бъдат успешно завършени и Общината е гарант за това“ – заяви Живко Тодоров.

Кметът информира, че Общината продължава да работи по възможността да придобие бившата сграда на АГ комплекса към Университетската болница в Стара Загора. Има разбиране от служебния кабинет за замяна на общински имоти в двора на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ срещу нея. Това ще позволи Общината да кандидатства по програма за цялостен ремонт на сградата и в нея да се концентрира общинската доболнична помощ, което ще бъде от голяма полза за хората.

„Подготвяме разширяване на Индустриалната зона в посока Еленино. Проведох среща със служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев, с когото обсъдих намеренията ни за придобиване на бившето летище край Стара Загора“ – посочи Живко Тодоров. Той уточни, че в тази посока също среща разбиране. Коментиран е вариант летището да бъде извадено от активите на Държавната консолидационна компания и евентуално вкарано в активите на Индустриална зона „Загоре“.

„За нас е важно да осигурим подходящи условия за привличане на инвеститори, които да осигурят нови работни места“ – добави Живко Тодоров.

X3 05621

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема