Акварели на Васил Чакъров са експонирани в Художествената галерия в Стара Загора

Изложбата „Натрупано време“, която събира в себе си 50 платна на художника Васил Чакъров (1934 – 2018), е открита в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия в Стара Загора. Творбите са създавани между 1970 и 1991 година, разкривайки богатия вътрешен свят на автора и таланта му. Изложбата е на разположение на старозагорците и гостите на града до 26 май.

izlozhba sz 1

Интерес у посетителите на изложбата предизвика и филмов очерк на Васил Чакъров, който е на разположение в една от залите на галерията. „Любопитно е, че Чакъров съчетава педагогиката с изобразителното изкуство. За себе си казва – „когато се прибера след работа с учениците – тогава ставам художник“. За мен това бе впечатляващо, защото се получава един своеобразен мост между различните житейски посоки и професионалните. По този начин се разкрива пътя на един художник и всичко, което иска той да предаде на младите хора. Истински творец!“, сподели при откриването на експозицията директорът на Художествената галерия под липите – Катя Тинева-Гюрковска. Това е първата изложба, която се състои в културното средище под нейно ръководство. „Благодаря на семейството на Васил Чакъров, сред нас са синът и дъщеря му. Те внесоха една изключителна светлина, за да реализираме по най-добрия начин това начинание и покажем творбите на баща им“, допълни тя. „Не мога да не благодаря на Община Стара Загора, защото подкрепата, която получава галерията - я прави жива“, каза още новият ръководител на Художествената галерия.

„Виждам вълнението при всички, които са допринесли за изложбата, която днес ни събира тук. Поздравявам целия екип на галерията, както и специални благодарности изказвам към проф. Марин Добрев, който години наред се грижеше за тази така важна институция. Вярвам, че и занапред ще бъдете неизменна част от културния свят на Стара Загора“, обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

По време на откриването на изложбата, думи за автора изказа и кураторът ѝ Анелия Николаева. Тя определи Васил Чакъров като творящ многолик мъдрец.

Чакъров е роден през 1934 г. в село Багренци, Кюстендилско. Учи в Станке Димитров, днешна Дупница в Учителския институт. През 1961 г. се установява в Самоков. Неговият живот преминава между преподаването и рисуването. През годините той е част от редица общи художествени изложби. Твори не само акварели, но и множество живописни платна, графики, карикатури, шаржове.

izlozhba sz

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема