От 27 септември започва имунизирането с новата ваксина срещу ковид в Стара Загора преди зимата на 2023 г.

Вариантната ваксина срещу ковид – Comirnaty Omicron XBB.1.5. за хора над 12 години вече е налична в страната на Регионалната здравна инспекция – Стара Загора. От 27 септември 2023 г. всеки желаещ може да се ваксинира в разкритите имунизационни пунктове в рамките на следното работно време, без предварително записване, съобщава на сайта си Регионалната здравна инспекция:

vaccine 2021

 • РЗИ – Стара Загора, каб. № 102, етаж 1
  гр. Стара Загора, ул.„ Стефан Караджа“ № 10
  Понеделник – петък от 08:30 до 17:00 часа.
  Сряда от 14:00 до 16:00 часа.

 • ДКЦ 1 ЕООД - Стара Загора, каб. № 18
  гр. Стара Загора, бул. „Руски“ № 62
  Понеделник и сряда от:
  от 11:00 до 13:00 часа за извършване на имунизации срещу ковид на лица на и над 12 години
  от 11:00 до 14:00 часа за извършване на имунизации срещу ковид на деца до 11 години.

С оглед на нарастване броя на заболелите от ковид, предстоящия есенно-зимен сезон (2023/2024) и очакваното повишаване на заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в т.ч. грип, които допълнително биха утежнили протичането на коронавирусна инфекция при лица в риск и довели до натоварване на здравната система, Националният експертен съвет по имунизации препоръчва имунизация срещу SARS-CoV-2 през следващите месеци за:

 • хора на възраст на и над 60 години;
 • хора с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
 • имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;
 • бременни жени;
 • медицински персонал;
 • потребители и персонал на социални институции.

Имунизацията следва да се извърши с вариантна ваксина, насочена към подвариант XBB.1.5 за осигуряване на защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове.

Вариантна ваксина срещу ковид може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Вариантна ваксина срещу ковид може да се приложи на всички хора, съобразно възрастта, включително и на преболедували от ковид, или на хора с предхождаща имунизация срещу ковид.

Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксина срещу ковид, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора и призовават: Ваксинирайте се! Предотвратете тежките усложнения след грип и ковид! Нашето здраве е в нашите ръце!

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема