Бивши и настоящи преподаватели и ученици празнуват 50-годишния юбилей на ГПЧЕ "Ромен Ролан"

Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора празнува своя 50-годишен юбилей. Преподавателите и учениците са подготвили богата програма от 18 до 23 април 2016 г.

Тържествата ще започнат с празнично шествие под надслов "Ромен Ролан" и приятели", което ще тръгне от гимназията в 15:30 часа на 18 април, ще премине по бул. "Цар Симеон Велики" и ще завърши до Античния форум "Августа Траяна", където ще се състои концерт. Срещу книжарница "Хеликон" ще бъде открита изложба, посветена на годишнината от създаването на елитната гимназия.

На 19 април, от 12 до 14:30 часа, ще се проведе Ден на отворените врати в ГПЧЕ "Ромен Ролан", а на следващия ден ще се състои футболна среща между бивши и настоящи ученици. На 21 април от 17:30 часа в зала "Америка за България" ще бъдат представени юбилейните печатни издания на гимназията. На 22 април ще бъде отбелязана 150-годишнината от рождението на писателя Ромен Ролан и ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе. Това съобщи директорът на гимназията Теодора Николова.

Честванията ще бъдат закрити с голям концерт на бивши и настоящи ученици и преподаватели в Държавна опера - Стара Загора на 23 април, който е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Преди това в сградата на училището ще се проведат срещи на випуските.

От създаването на гимназията до днес в нея са завършили около 9000 души. Сред тях са известни преподаватели, актьори, журналисти, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и др. Първият български студент, приет в Харвард, е възпитаникът на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Пламен Русев.

26 от общо 87 от настоящите преподаватели са завършили гимназията, каза още Теодора Николова.

Председателят на Управителния съвет на Училищното настоятелство Румяна Грозева съобщи, че се работи по въвеждане на дигитализирани форми на обучение по чуждите езици. Тъй като европейските средства не са достатъчни се разчита на дарения, каквито постъпват от представители на бизнеса и от бивши възпитаници на гимназията. Завършили вече ГПЧЕ "Ромен Ролан" се включиха с дарение на средства за обновяване на фасадната табела на сградата.

ГПЧЕ Ромен Ролан Стара Загора

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg