Международния филмов фестивал Златната липа

47 европейски филма показва четвъртото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“

„Стара Загора доказа, че има публика и отношение към киното“, каза зам.-кметът на общината Иванка Сотирова, по повод на откриването на IV издание на Международен кино фестивал „Златната липа“.

„Да се организира всяка година това мащабно събитие за нашия град, което е част и от културния ни календар, е истинско предизвикателство. Община Стара Загора инвестира усилия и средства в „Златната липа“, защото приоритетната задача на кмета Живко Тодоров, както и на всички нас, е да изграждаме визитка на Стара Загора, а това се случва чрез подобни културни събития. Убедена съм, че тази година интересът ще е още по-силен, защото фестивалът вече е утвърден. Новият момент – включването на детско кино в програмата, означава и още по-голям брой посетители и почитатели. Чрез изграждане на афинитет към стойностни филми и сюжети се получава и  добра основа за поддържането на ценности у най-малките, което е изключително важно“, допълни зам.-кметът.

Тазгодишното издание на традиционния и емблематичен филмов фестивал предлага на публиката 47 заглавия, старателно и професионално селектирани от над 200. Председател на журито тази година е българският кинорежисьор Костадин Бонев („Потъването на Созопол“). Заедно с него, филмите ще оценяват и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова. Старозагорската публика ще има възможност да се наслади на ленти от България, Чехия, Дания, Австрия, Русия, Естония, Швеция, Испания, Полша и други. През петте фестивални дни входът за прожекциите е свободен.

„Селекцията бе изключително трудна, но се надявам, че подбраните ленти ще задоволят и най-прецизните вкусове. Те обхващат и радостта, и тъгата, и темата за малкия човек. Ще ни развеселят и разплачат. Разнообразието е голямо, а детското кино, което до този момент отсъстваше, определено отличава IV-тото издание на „Златната липа“, подчерта директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „За мен е изключително щастие, че фестивалът намери път към сърцето на толкова много хора. Високият интерес показва, че „Златната липа“ излезе от зоната на анонимност и се наложи като традиционно събитие“, каза още тя.

Българското кино тази година е представено най-силно. Гостите на кинофестът ще изгледат  общо 14 български ленти - 2 документални, 7 късометражни и 5 нови игрални. По-голямата част от тях ще бъдат видени за първи път от широката публика.

Голямото откриване на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа 2016" ще бъде днес от 17,30 часа в Операта.  За четвърта поредна година червеният килим ще събере известни филмови актьори, режисьори и кинодейци.

Церемонията ще започне с изпълнение на Военния биг бенд, воден от капитан Цветомир Василев. Водещ на откриването ще бъде младият и талантлив актьор Бойко Кръстанов, който нашумя с ролите си в българските телевизионни сериали „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, както и в ирландския „Ред Рок“. Той ще бъде в компанията на поп иконата Ди4о, който ще изпълни някои от най-добрите си хитове.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова. Тя ще получи статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино.

Начало на кино фестивала ще бъде дадено с полския игрален филм „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли в лентата.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)