119 млади поети са претенденти за приза „Златното яйце“

119 поети от 14 до 25 години претендират за 33-ия приз „Златното яйце” – голямата награда на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“. Той се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща-музей "Гео Милев".

Заключителният етап на  тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора. В конкурса участват 29 мъже и 90 жени. Най-младите - на 14 години са 7, а най-възрастните - на 25 г. са 2.

Златното яйцеТрадиционно най-много – 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас. Стара Загора се представя от 5 млади поети. Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати – от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.

Галавечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза “Златното яйце”. На 5 ноември е традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Той достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти като Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов и др., припомнят организаторите.

www.infoz.bg

На подобна тема