В Стара Загора ще се проведе Международен франкофонски театрален ученически фестивал

25-ото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе от 26 до 29 април в Стара Загора. В него ще се включат 140 участници, на възраст от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища.

festТази година Фестивалът ще бъде с променен формат, за да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10".

Предвидени са 8 награди - златна, сребърна и бронзова маска, маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер и специалната награда на Община Стара Загора. Театралната трупа, която спечели Златната маска, ще бъде поканена да участва в „Театралните франкофонски срещи в Познан“ през май 2018 г.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“.

В конкурсната програма тази година участват 10 трупи от 8 български града и трупа от Полша. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора.

Всяка година участват и трупи извън състезателната програма. Тази година те са три. Традиционно ще видим лауреатите на Златната маска от 2017 година - трупата на 35 СУ „Добри Войников“ София както и още една пиеса на същото училище. С голям интерес се очаква представлението на гостите ни от Франция. Те са ученици от Гимназия „Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. На 28 април вечерта те ще представят „Антигона“ на Софокъл.

Организатори са Френският културен институт в София, Община Стара Загора, Алианс Франсез и Асоциацията на преподавателите по и на френски език.

www.infoz.bg  www.infoz.bg