Започва пръскането срещу кърлежи и комари в Стара Загора

Първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни бюра, села и обекти, започва на 25 април в 20:00 часа. Ще бъдат обработени общо 783 244 кв. м площ, съобщиха от пресцентъра на Общината.

razhodka kucheЗа обработката на детски площадки, зелени площи, кучешки градинки, улици и площади ще се използва препарата Сайръс 10 ЕВ - инсектицид и акарицид срещу кърлежи, комари, бълхи, мухи и хлебарки, с активно вещество циперметрин. Пръскането ще се извърши от фирма „Контрол-М” ЕООД - Стара Загора, с управител Мариана Иванова.

Обработката на тревните площи в града ще се извърши от един екип на 25 и 26 април от 20:00 часа, а на социалните и детските заведения ще започне в 8:00 часа на 28 април. По време на обработката екипите се придружават от представители на Община Стара Загора, определени със заповед на кмета, които следят за изпълнението на дейностите и присъстват при извършването и приемането на работата за съответните обекти.

Обработката на тревните площи в селата започва на 2 май от 8:00 часа в село Яворово и ще се извърши по график.

Създадена е организация за окосяване на площите, подлежащи на обработка от съответните административни бюра, Звено „Озеленяване“ и директорите на детски и социални заведения. Контролът ще се осъществява от Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Третираните терени трябва да бъдат ясно обозначени от фирмата изпълнител, чрез поставени на видни места табели.

Община Стара Загора си запазва правото за промени в графика при наличие на неподходящи климатични условия, за което ще бъде подадена своевременно информация на сайта.

Предвижда се ларвицидна обработка на биотопите срещу ларвите на комари в началото на май, а пръскане срещу имаго ще се осъществи през юни. Втората обработка трябва да приключи не по-късно от септември/октомври 2018 г.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg