Кога ще приключи ремонтът на центъра в Стара Загора? (видео)

През октомври 2017 г. започна основен ремонт на площада пред сградата на Община Стара Загора и на централния булевард в града. Сроковете са съответно 90 работни дни – за площада и 270 дни за пешеходната зона. Тези срокове обаче не са спазени.

Затова изпълнителят на двата обекта (консорциум „Красива Стара Загора“ ДЗЗД - Бургас с участници в обединението „Тийм инженеринг“ ЕООД - Бургас и „БИАД - С“ ЕООД – София) ще бъде санкциониран. Проектът е на стойност близо 7 млн. лева без ДДС и се финансира с пари от Оперативна програма „Региони в растеж”. Разговаряхме с представители на дружеството, за да обяснят причините за забавянето, което провокира основателното недоволство сред старозагорци, и да посочат срокове за приключване на ремонтите.

Добри Добрев„Основното забавяне при изпълнението на площада се получи, защото възникна необходимост от археологически разкопки и те продължиха 6 – 7 месеца, което доведе до това забавяне при изграждането на площада. А относно забавянето на главната улица – причината е, че хванахме миналата година много лоша зима. Имаше тежки метеорологични условия, падна доста сняг. През лятото около месец и половина валяха доста сериозни дъждове” – обясни инж. Добри Добрев, ръководител на обектите.

"Оказваме натиск върху дружеството и искаме да работят възможно най-бързо. В първите дни на януари имаше лошо време. Разбирам ги тогава, че не са работили. Но не използваха хубавото време, когато трябваше, така че ще си търпят санкциите за това забавяне” – заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Той уточни, че единственият обект, който се бави в момента, е ремонтът на централния булевард и вината е единствено на фирмата, а причината е лошата организация на работа. Затова ще бъдат наложени финансови санкции. След като приключи проектът, ще обявя размера на паричната санкция, която Общината ще наложи на изпълнителя” – заяви кметът Живко Тодоров.

Вече е ясно кога приключва ремонтът на моста на бул. „Св. Патриарх Евтимий” в Стара Загора. Той ще бъде отворен за движение на 3 февруари 2019 г. Този обект е завършен предсрочно, повече от месец преди договорения с фирмата изпълнител срок. Проектът обхваща реконструкция на мостовите съоръжения, изграждане на 4-лентов път и две кръгови кръстовища по бул. „Славянски“.

Площадът пред сградата на Община е изграден изцяло и това, че още има заграждения се дължи само на недовършената хидроизолация на фонтана. Влажното време през януариИлия Тенев обаче не е подходящо за качественото извършване на тази дейност, уточниха строителите. Около 30 дни за работа са необходими, за да бъде завършен изцяло централният булевард, но точна дата не може да се посочи и краят на ремонта зависи до голяма степен от метеорологичните условия. Дружеството изпълнител е обезпечено с работници, увери инж. Добрев. Техническият ръководител на обекта заяви, че ремонтът ще бъде изпълнен качествено.

„Държа да отбележа, че гранитните плочи са доста тежки, гранитът трудно се обработва, но за сметка на това гарантираме дългосрочна експлоатация и сериозна трайност на настилката, която полагаме” – каза Илия Тенев, технически ръководител на обекта. Той добави, че скритата отводнителна система, която е изградена по пешеходната зона, е с много по-голям дебит от добре познатите досега шахти, и при добро стопанисване няма да има проблеми при силен дъжд. За поддръжката на гранитната настилка Общината ще придобие нови модерни и функционални машини за почистване, миене и полиране. Инвестицията за тях е в размер на 315 000 лева.

Кога ще приключи ремонтът на центъра в Стара Загора?

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg