сградата на Община Стара Загора

Представиха проекта за саниране на сградата на Община Стара Загора

Публично представяне и обсъждане на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Стара Загора” се проведе днес. Изпълнението на проекта е включено в инвестиционната програма на Община Стара Загора.

Проектът се финансира по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020. Стойността му е 2,4 млн. лева, а срокът за изпълнение 24 месеца. Проектът беше представен от архитект Виктория Грозева. Тя уточни, че с проекта се цели постигане на висок енергиен ефект - осигуряване на модерна, здравословна и функционална среда с високо ниво на енергийна ефективност и подобряване на експлоатационното състояние на сградата, която е строена през 1985 - 1988 година.

На представянето на проекта освен главният архитект на Общината Виктория Грозева присъстваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, Георги Симеонов,  директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“, журналисти и граждани.

Проектът включва топлоизолиране на външни стени - съществуващата каменна облицовка по стени и по колони ще бъде демонтирана и заменена с топлоизолация от каменна вата с дебелина 10см за всички фасадни стени и колони, вентилируема фасада с финишна облицовка от технически камък и декоративни фасадни панели. Ще бъде подменена съществуваща алуминиева дограма с алуминиева дограма с прекъснат термомост, двоен стъклопакет с едно нискоемисионно вътрешно стъкло. Предвиждат се и външни алуминиеви щори за южна, източна и западна фасади. За помещенията на осмия етаж се предвижда преместване на остъкляването навън. Ще бъдат топлоизолирани покривите и подовете. Предвидено е декоративно нощно художествено осветление по фасадите на сградата, вградено във фасадните елементи от окачената структурна система. То ще може да се ползва и при различни празници със съчетание и игра на светлините - съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Не се предвижда прекъсване на работата на администрацията, защото повечето дейности са външни“, увери архитект Грозева. „Ще се работи и извън работното време на администрацията, и в почивни дни, така че да не се наруши нормалния ритъм на работа“, обясни Делян Иванов. На въпроси поставени от граждани дали ще се ремонтира отоплителната и електрическата инсталация, архитект Грозева отговори, че това ще стане на следващ етап и с друго финансиране.

obsazhdane sgrada 01

www.infoz.bg  www.infoz.bg