Колко струват частните уроци за подготовка за изпитите след седми клас?

Колко струват частните уроци за подготовка за изпитите след седми клас?

Родители в Стара Загора, на които децата ходят на частни уроци по български език и математика, за да се подготвят за националното външно оценяване след 7-и клас, плащат средно по 30 лева, в зависимост от времетраенето. Има и преподаватели, които вземат 15 или 20 лева за 60-минутен урок. Аз работя с малки групи от по 2 – 3 деца.

Цената за 3 астрономически часа на ученик е 30 лева, сподели преподавател по български и литература.

По 20 лева на ученик за два астрономически часа плащат родители за курс по математика. Групите обикновено са съставени от 8 души. Периодично се провеждат пробни тестове с продължителността на реалния изпит. За тях допълнително се дават по 30 лева. Няма чувствително увеличение спрямо предходни години в размера на таксите. Средно за 9 месеца подготовка по двата предмета, родителите плащат около 2000 лева за частни уроци.

В азиатските държави изпитват децата върху изучаван материал, а в България на изпитите за външно оценяване се дават задачи, които не попадат в учебниците и това е една от причините децата за посещават частни уроци, а другата е, че нямат доверие в качеството на подготовката в училище, коментира преподавател от Стара Загора.

Забелязва се увеличаване на максималния бал за прием в област Стара Загора. През 2019 г. най-висок беше в Езикова гимназия „Ромен Ролен” – Стара Загора. Ученик получи 499 точки от 500 възможни. Минималният бал в гимназията на първо класиране е 247 точки. На второ място в област Стара Загора по най-висок бал – 496,5 точки, с който е класиран ученик, е Професионалната природоматематическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък. На трето и четвърто място са ученици от Езикова гимназия „Ромен Ролан”.

Максималният бал през 2018 г., почти 490 точки, беше в паралелката „Софтуерни и хардуерни науки – Информатика + ИТ с английски език” в Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев” в Стара Загора. Следваха я паралелките с английски и немски език в Езикова гимназия „Ромен Ролан” (479 точки) и немски с английски език (471 точки).

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Теми:

На подобна тема