Регионалният исторически музей представя уникален проект

Официалното откриване на „Нощта на изкуствата“ ще се състои на 25 септември от 19:00 часа в Регионален исторически музей – Стара Загора. Участие ще вземат Общински духов оркестър „Стара Загора”, Дамски камерен хор „Библиофония” и Клуб за български народни танци „Тракийци”. В 19:30 часа на второ експозиционно ниво ще бъде представен проектът „Виртуално културно наследство в Регионален исторически музей – Стара Загора – Virtual Heritage”.

muzey

Той е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. „Подобен проект се реализира за първи път в български музей. Информация за отделните експонати е достъпна чрез QR код. На локален сървър артефактите ще бъдат представени в 3D. За да се постигне това измерение, всеки експонат е заснет между 180 и 200 пъти. Освен това на фасадата на музея ще бъде монтиран екран с размери 5,80/1,80 метра, на който 24 часа в денонощието ще се излъчват експонатите в 3D“ – съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Бог Дионис и менади ще посрещат гостите в „Нощта на изкуствата” в Лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора. В откритото пространство, в 20:30 часа, Театрално студио „Фантазио“ ще представи откъси от пиесата „Да откриеш Шекспир“.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема