Старозагорски ученици преписаха „История славянобългарска“

Всички училища и 22 читалища в община Стара Загора се включиха в инициативата за честване на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от създаването на „История славянобългарска“. Те преписаха всички 158 страници от творбата. Най-малката участничка, която се включи в инициативата, е 10-годишната Димана Крумова от Основно училище „Христо Ботев“, село Хрищени, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

prepis

82-годишната Стефанка Петкова, член на Начално училище „Св. Климент Охридски – 1858“, е най-възрастната жена, която се е включила в преписването на Паисиевата история.

Патриотичната акция в Старозагорска област се организира от инициативен комитет с председател Димо Узунов, българин, който от години води поклоннически групи и мисии в българската обител „Свети Георги Зографски“ в Атон. Краят срок на инициативата е насрочен за 16 юни в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, където ще бъде отличен и най-добрият препис.

 

istoriya

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24