28 военнослужещи положиха клетва в Стара Загора

В Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ тържествена клетва положиха 28 военнослужещи от формированията на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
„Днес е един празничен за всички вас ден. Ще положите клетва за вярна служба пред род и родина. Ще целунете бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и ще изречете свещените думи „Заклех се!“. Ще сложите началото на своята военна служба.

Не напразно избрахме това място – точно тук, преди 145 години са се водили епични сражения за спасение на Стара Загора и основополагащите боеве за успешния изход от войната. Бъдете горди, от вас ще се изисква упоритост и следване на девиза на бригадата – Решителност и чест, така защитавайте Майка България!“ - каза в словото си бригаден генерал Станимир Христов.

Във вярна служба се заклеха новоназначените 28 мъже и жени от гарнизоните в Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен.

Водовещение извърши Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. „Ако ние пазим човешката душа, то вие съхранявате физически живота ни. Бог е милостив към всички ни. Нека Божието благословение да пребъде всякога над вас. Помнете този ден, помнете клетвата, която давате пред Бога и народа, че ще съхранявате и пазите Отечеството, помнейки, че българското войнство не е изгубило в битка нито от своите знамена“ - обърна се към положилите клетва Старозагорският митрополит Киприан.

Официални гости на ритуала бяха зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева, областният управител Иван Чолаков, както и офицери, сержанти и близки на положилите клетва.

kletva 1

kletva 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: