Стара Загора отбелязва Деня на независимостта

Стара Загора отбелязва Деня на независимостта

Стара Загора чества 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с тържество и ритуал пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски”, където се събраха много граждани и общественици.

В тържественото си слово си днес по случай Деня на независимостта на България, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова заяви, че датата 22 септември е най-светлата в новата ни история, защото България тръгва по един бърз, разумен и модерен път на европейско развитие.

„На днешния ден ние трябва да помним, че България е успешна тогава, когато е единена за българската кауза, тогава когато нашите държавници и политици се заявяват като истински лидери за българския народ, когато съумяват да загърбят своите лични и групови интереси, в името на българската самостоятелност и българския интерес“ - каза още Сотирова.

По думите ѝ, днес е особено важно, всички наши държавни ръководители да успеят да сложат на масата на европейското дипломатическо пространство българския държавен интерес.

Пред Паметника на загиналите във войните старозагорци бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, от областния управител, от Общинския съвет, от името на обществени и политически оранизации.

На ритуала в парк „ Александър Стамболийски“ присъстваха областният управител Георги Ранов, народни представители, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници, подп. Стефан Горчев от Втора Тунджанска бригада, общественици, представители на политически партии и културни институти, много граждани.

Концерт в парка изнесе Общинският духов оркестър, а на площада пред общината програмата продължи с концерт на Общински ансамбъл „Загоре“.

Днес празник има с. Старозагорски минерални бани, койтозапочна с водосвет по случай храмовия празник на храма „Свети Козма Зографски“.

Организирано е освещаване на централното стълбище на курорта, веселие с оркестър за народна музика от 12:00 часа и концертна програма на ансамбъл „Загоре от 14:00 часа. През целия ден ще се проведат и детски игри в парка.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: