Инфлацията в еврозоната - ръстът на цените се забавя

Общата инфлация в еврозоната се е забавила силно през март 2023 г. Държавите с водещи икономики вече обявиха по-слаб ръст на потребителските цени на местно ниво през последните дни. Инфлацията е достигнала 6,9% на годишна база през третия месец на 2023 г., забавяйки се значително спрямо нивото от 8,5% през февруари, показват първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат.

inflatsiya eu

Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява. Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голямо покачване имат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия – 15,4%, ускорявайки се спрямо нивото от 15% през февруари. На второ място по ръст са неенергйните индустриални стоки, които поскъпват с 6,6%, макар увеличението да се забавя с 0,2 процентни пункта спрямо нивото от февруари. Услугите леко забързват темпа си на увеличение до 5,0% спрямо 4,8%.

За разлика от миналата година, когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през март тя е поскъпнала едва с 0,9% на годишна база спрямо 13,7% през февруари.

На месечна база общата инфлация в еврозоната е на ниво от 0,9%.

В същото време обаче базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергия и храни, продължава да се ускорява през март, достигайки рекордните 5,7%, или с 0,1 процентни пункта. повече на месечна база. Франция обяви, че инфлацията в страната се е забавила за пръв път от три месеца. Потребителските цени в страната са се повишили с 6,6% през март след ръст от 7,3% през февруари, тъй като поскъпването на енергията се е забавило значително. Нещо повече, ръстът при цените на услугите е намалял съвсем леко – до 2,9%, а при производствените стоки се е ускорил до 4,8% от 4,7%.

Германия обяви, че инфлацията в страната се е забавила значително благодарение до голяма степен на намаляващите разходи за природен газ след ръста им вследствие на нахлуването на Русия в Украйна преди малко повече от година. Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се увеличили със 7,8% през март спрямо 9,3% през февруари.

Испания съобщи, че индексът на потребителските цени е стигнал ниво от едва 3,1% – двойно по-малко от 6-те процента месец по-рано. Базисната инфлация обаче, която изключва волатилни елементи като гориво и пресни храни, се е забавила съвсем леко до 7,5%.

За Европейската централна банка борбата с инфлацията се усложнява още повече, тъй като напрежението, обхванало банките по света, заплашва да ограничи кредитирането и икономическия растеж.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg