Кога е Черният петък през 2023?

Черният петък за 2023 година е в петък, 24 ноември. Черният петък е денят след Деня на благодарността в Съединените щати. За хората, които не са запознати с празниците в САЩ, може да се каже, че денят е четвъртия петък на ноември всяка година. Денят е един от най-натоварените дни за пазаруване в годината. Хората използват последните дни на ноември за купят подаръци за своите близки за декемврийските празници.

Традиционно този ден е съпроводен с търговски отстъпки и намаления в цените на стоките. Традицията е възприета и в България, като някои магазини удължават периода на търговските отстъпки, започвайки седмица или две по-рано и продължават периода и в дните на последната ноемврийска седмица.

Терминът черен петък показва момента, в който търговците на дребно преминават от червено (на загуба) в бизнеса си за годината към черно (излизане на плюс, печалба). Това показва колко важен е краят на годината от търговска гледна точка. Успехът на празничния пазарен сезон в края на годината е решаващ за успеха на много търговци на дребно.

Черният петък, 24 ноември 2023 г., е ден номер 328 от календарната 2023 година.

black friday 2023 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg