стадиона Стад дьо Франс

Париж е потопен в кръв след серия атентати

Най-голямата вълна от човешко насилие от десетилетия насам разтърси френската столица Париж! Вероятно са загинали 128 души, но числото на жертвите тепърва ще се уточнява, а броят на ранените (близо 300) също не е известен.

Френските медии съобщават за поне шест места, в които са извършени нападения, за които се предполага, че са дело на радикални ислямисти и на които има жертви. Много от загиналите са чужденци. Атентатите са станали вечерта в петък, 13 ноември 2015 г. Единият е по време на футболната среща Франция – Германия, в бар близост до стадиона „Стад дьо Франс“. Там е имало няколко взрива, станали още по време на първото полувреме, като при поне единия от тях става дума за самоубийствен атентат. Мачът не е спрян и е изигран до края. Футболистите и зрителите не са били предупредени за атаките и опасността, за да не се стигне до масова паника, при която хиляди хора могат да станат жертва на терористи, при безконтролно напускане на стадиона.  

atentati parizhДанните за жертвите на инцидентите около стадиона са противоречиви, вероятно там са загинали трима души. Френският президент Франсоа Оланд, който гледал футболната среща, е бил евакуиран, през второто полувреме.

В ресторант на име „Малката Камбоджа“ наблизо до стадиона е станала престрелка - терорист с автомат „Калашников“ и викове „Аллах е велик!“ е влязъл и е започнал да разстрелва посетителите. Друг терорист е нападнал кафе „Карийон“.

По предварителна информация терористите са били 8 души. Атаките са проведени организирано, при предварителна подготовка и планиране, извършено извън Франция. Терористите са действали в различни точки по едно и също време. Били са въоръжени с автоматично стрелково оръжие и с експлозиви. Анализите показват, че атентаторите са успели да използват почти всички налични муниции. Имали са ясното съзнание, че няма да оживият след акциите. Според специалисти по аттитероризъм в подготовката на атентатите са участвали поне 200 души, повечето от които се намират във Франция или в съседни европейски държави.

paris atentati kartaЕдновременно с това в концертната зала „Батаклан“, където в този момент е свирела групата  Eagles of Death Metal, са били взети заложници. Един от тях, който успял да избяга, разказа за многобройни трупове в залата. Похитителите стреляли безразборно в публиката с викове "Това ви е за Сирия!", съобщи очевидецът. Френски журналист от „Либерасион“ съобщава, че един от похитителите и носел взрив на тялото си. Капацитетът на залата е около 1500 души.

Френската полиция предприе шурм на залата. След него се съобщава за многобройни изстрели и експлозии. Само по време нападението на залата и последвалия щурм са загинали поне 100 души, съобщи BFM. При това бяха убити поне петима терористи. Те са взривили  гранати или бомби, като взривовете в залата били поне 7 на брой.

Очевидци съобщиха за престрелка в Националния център на изкуствата „Жорж Помпиду“. Със сигурност в терористичните атаки са участвали десетки терористи. Няколко линии на  метро в Париж бяха затворени.

Държавният глава обяви затваряне на границите и извънредно положение в страната и заповяда армията да излезе на улиците. Франсоа Оланд отмени пътуването си за срещата на Г-20 в Турция.

Такава вълна от насилие във френската столица не е имало от десетилетия. След нападението срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ през януари в страната се взимат повишени мерки за сигурност. Оттогава до момента бяха предотвратени редица терористични атаки. Френското правителство реши да възобнови граничния контрол. Конференцията за климата с участието на многобройни политически лидери от цял свят, която трябваше да се проведе в Париж на 30 ноември, е отменена.

Сред жертвите има и 37-годишен жител на Франция, който освен френско е имал и българско граждансктво.

Ако имате близки във Франция и нямате връзка с тях, можете да се свържете с посолството на Република България в Париж на дежурния телефон за връзка: +33 1 45 51 85 90.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че нападенията в Париж са извършени от "Ислямска държава"  и са акт на война. Държавният глава обяви тридневен траур в страната в памет на жертвите на кървавите атентати.

Атентатът в Париж се сравнява с тези, които бяха извършени в САЩ на 11 септември 2001 г. 

Джихадистката група „Ислямска държава“ днес пое отговорност за атентатите, които отнеха живота на 128 души в Париж, предаде AFP, позовавайки се на съобщение, разпространено в интернет. „Осем наши братя с експлозиви и автомати нападнаха грижливо избрани места в сърцето на Париж“, се казва в съобщението.

Повече за събитието в twitter: #ParisAttacks

zhertvi paris

* * *

* * *

Държавните ръководители от цял свят изпратиха съболезнователни адреси до президента на Франция Франсоа Оланд, до френското правителство, а чрез тях и до близките на жертвите.

* * *

България посрещна с гняв и възмущение новината за атентатите в Париж тази нощ. Това пише министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователния адрес до президента на Франция Франсоа Оланд и до премиера Манюел Валс. Моля приемете в този труден момент израза на моята солидарност с вас, на солидарността на българския народ с народа на Франция. "Потвърждавам нашата готовност за оказване на помощ в този труден за страната момент. Тероризмът ще бъде победен. Тази атака срещу Франция и ценностите, които френският народ символизира и носи, укрепва още по-силно волята ни за победа в борбата с тероризма", пише още премиерът Борисов. От името на българското правителство и от свое име българският министър-председател изразява искрени съболезнования на семействата на загиналите и надежда за бързо възстановяване на ранените.

* * *

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества определи президентът Росен Плевнелиев терористичните актове в Париж на 13 ноември. В съболезнователно писмо до президента на Френската република Франсоа Оланд държавният глава остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора.

„Новината за най-кървавите терористични атаки в сърцето на Париж, отнели повече от сто човешки животи, дълбоко ме потресе и ужаси. Няма кауза, която да оправдае убийството и насилието над невинни хора. В този толкова тежък за Френската република момент бих искал да Ви уверя в съпричастността и солидарността на българския народ. Убеден съм, че демокрацията и ценностите, в които вярваме, са по-силни от тероризма и не могат да бъдат победени”, написа държавният глава в съболезнователно писмо до президента на Франция.

„Република България остро осъжда всяка форма на тероризъм и насилие. Само с общи и решителни усилия можем да се противопоставим на подобни нехуманни действия, насочени срещу принципите и устоите на нашите демократични общества. България е готова да окаже пълно съдействието на френските власти и на разследващите органи в този тежък за Франция момент. Уверен съм във Вашата и на френския народ решимост да стигнете докрай в тази тежка задача и виновните за тези варварски актове ще бъдат наказани с цялата сила на закона“, се казва в писмото на президента Росен Плевнелиев до президента Франсоа Оланд.

Държавният глава изразява дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и бързо възстановяване на ранените и пострадалите.

* * *

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до посланика на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан по повод драматичните събития във френската столица от 13-ти ноември.

„Любимият на милиони хора по света град Париж стана обект на безпрецедентна терористична атака, която шокира демократичната общност в цял свят. Това посегателство върху невинни човешки животи е атака срещу всички нас, срещу свободата, демокрацията и толерантността“, пише в адреса.
В него се изразява искрено възмущение от бруталния терористичен акт, извършен в сърцето на християнска Европа. „Не одобрявам и отричам напълно подобен вид насилие за разрешаването на каквато и да е криза, или какъвто и да е проблем. Изказвам моите най-дълбоки съболезнования към близките, роднините и приятелите на загиналите, където и по света да са те. Бог да прости невинните жертви в Париж!“, пише кметът на Стара Загора.

Живко Тодоров изразява убеждение, че Франция не е сама в трагедията, а великият френски народ ще съумее да се справи с драматичната ситуация.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24