В Калифорния е обявено извънредно положение заради продължаващите пожари

В Калифорния е обявено извънредно положение заради продължаващите пожари

Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис уведомява, че губернаторът на Калифорния, Джери Браун, е обявил извънредно положение в щата заради пожарите, които не могат да бъдат овладяни, съобщават от Министерството на външните работи на България.

В окръг Ориндж, където живеят около 3000 българи, бушува голям горски пожар и е обявена евакуация. Високите температури, ниската влажност и силните ветрове засилват разпространението на огъня.

До момента консулството няма данни за пострадали български граждани.

В офиса на чуждите мисии в Лос Анджелис към Държавния департамент на САЩ е сформиран Кризисен щаб, който следи за пострадали чужди граждани и, ако има такива, ще информира своевременно консулските представителства.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани да изпълняват всички указания за евакуация на местните власти. Генералното консулство следи непрекъснато развитието на пожарите и има готовност да реагира при влошаване на ситуацията.

Често, вследствие на пожарите, се наблюдава повишено замърсяване на въздуха. В тези случаи е препоръчително, ако замърсяването с пепел е много голямо, да се носят предпазни навлажнени маски за устата и носа. Очаква се пожарите да продължат през целия летен сезон и през есента.

При нужда, българските граждани в Калифорния могат да се обръщат за съдействие към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следния дежурен телефон за спешни случаи: +1 310-437-3606. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg  www.infoz.bg