В Калифорния е обявено извънредно положение заради продължаващите пожари

В Калифорния е обявено извънредно положение заради продължаващите пожари

Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис уведомява, че губернаторът на Калифорния, Джери Браун, е обявил извънредно положение в щата заради пожарите, които не могат да бъдат овладяни, съобщават от Министерството на външните работи на България.

В окръг Ориндж, където живеят около 3000 българи, бушува голям горски пожар и е обявена евакуация. Високите температури, ниската влажност и силните ветрове засилват разпространението на огъня.

До момента консулството няма данни за пострадали български граждани.

В офиса на чуждите мисии в Лос Анджелис към Държавния департамент на САЩ е сформиран Кризисен щаб, който следи за пострадали чужди граждани и, ако има такива, ще информира своевременно консулските представителства.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани да изпълняват всички указания за евакуация на местните власти. Генералното консулство следи непрекъснато развитието на пожарите и има готовност да реагира при влошаване на ситуацията.

Често, вследствие на пожарите, се наблюдава повишено замърсяване на въздуха. В тези случаи е препоръчително, ако замърсяването с пепел е много голямо, да се носят предпазни навлажнени маски за устата и носа. Очаква се пожарите да продължат през целия летен сезон и през есента.

При нужда, българските граждани в Калифорния могат да се обръщат за съдействие към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следния дежурен телефон за спешни случаи: +1 310-437-3606. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари