Омикрон – защо тази версия на коронавируса плаши?

Омикрон – защо тази версия на коронавируса плаши?

Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията aлармираха за регистрирането на нов вариант (B.1.1.529) на коронавируса (SARS-CoV-2) в Южна Африка. За първи път е докладван от Световната здравна организация на 24 ноември 2021 г. Първият епидемиологично доказан случай датира от 9 ноември в Ботсвана.

След спешна среща на техническата консултативна група към Световната здравна организация за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение и е означен с буквата Omicron от гръцката азбука. Вариантът притежава много висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света, съобщиха от Националния център за заразни и паразитни болести в България. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни показват повишен риск от повторна инфекция с този вариант, в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните варианти. Първите наблюдения показват, че вирусът засяга предимно млади и неваксинирани хора. Новият вариант е значително по-заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света. Омикрон ще дойде скоро и в България, а тук ваксинираните хора са малко. Тази версия на вируса потиска много по-силно естествения имунитет на човека.

Засега се предполага, че ваксинираните хора имат защита и срещу тази версия на коронавируса. Предположението се базира на това, че част от мутациите са характерни и за предишни варианти и ваксините действат срещу тях. Но е възможно тази защита да бъде по-малка. За да се противопоставим на новия вариант на ковид – Омикрон – препоръката е да се постави трета доза ваксина. Така ваксинираните ще бъдат защитени, считат епидемиолозите. Но предупреждават, че Омикрон ще бъде опасен за преболедувалите хора.

Рутинно използваните писиар тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на сигнал от S гена, поради хромозомни мутации, при които участък от хромозомата липсва (делеции). Комбинация от присъствието на други целеви гени (N, Е или orfA) и нарушения при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант на вируса.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема