Реколта от над 6 млн. тона пшеница се очаква през 2023 г.

Зърнопроизводството е гордост за България и страната е сред световните лидери на зърнения пазар. За миналата година България заема 11-о място в света по износ на пшеница. За тази година се очаква реколта от над 6 милиона тона пшеница. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на жътвената кампания за 2023 г. в с. Борисово, община Русе.

zatva vatev

Министърът съобщи, че през миналата година експортът на пшеница е малко над 4 милиона тона. Той подчерта, че новото ръководство на Министерството ще положи усилия да се търсят нови пазари за българската продукция.

Министър Вътев пожела на зърнопроизводителите добра реколта, с високо качество. Той припомни, че през миналата седмица беше проведено заседание на Консултативния съвет по зърно, на което бяха представени анализ на наличностите, прогнози за реколтата, беше коментирана и необходимостта от търсене на нови пазари. Според него в Съвета липсват представителите на производителите на растителни масла и предстои те да бъдат включени в консултативния орган.

„Моделът на Консултативния съвет по зърно е много пълноценен и по него ще изградим подобни съвети за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за техническите култури, за горите и управлението на водите“, обясни министър Вътев. Той подчерта, че екипът в Министерството ще работи усилено, за да постига резултати и допълни, че ще разчита на активното участие на браншовите организации и бизнеса за реализацията им. Министър Вътев посочи още, че приоритет в работата му ще бъде науката да работи в тясна връзка с аграрния бизнес, защото само по този начин могат да се постигнат по-високи резултати.

pshenitsa

„Субсидиите са за подпомагане и те не могат да бъдат цел. Основната цел трябва да бъде пазарът“, посочи министърът. Той припомни, че в момента наличните количества зърно в складовете са по-високи спрямо миналата година заради украинския внос.

Министър Вътев информира още, че пред Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург е поставил въпроса за необходимостта от общи усилия на Съюза, в посока износ към трети страни на земеделската продукция от Украйна. По думите му, в бъдеще този внос ще има все по-голямо влияние и е добре да се търсят възможности за адаптация към тази нова ситуация.

Събитието в с. Борисово беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Регионалния съюз на фермерите – Дунавско зърно, по европейската инициатива „Хляб на мира“.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg