Лиляна Павлова: Наш приоритет е да ремонтираме най-натоварените пътища

В готовност сме с изискванията към бъдещата тол система, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павловав предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Тя припомни, че таксата за изминато разстояние ще се плаща единствено от тежкотоварните превозни средства и тези над 3,5 тона, като за леките автомобили и превозни средства до 3,5 тона ще се плаща електронна винетка.

Преминаването по 3000 км малки републикански пътища и 20 000 км общински пътища ще бъде безплатно. „Приоритет за нас е да можем да ремонтираме и да оправим състоянието на пътищата с най-интензивен трафик“ - подчерта тя.

vinetki 2016 fill 632x459Тя подчерта, че моделът за заплащане за преминаване по републиканската пътна мрежа се сменя с по-справедлив, като най-големият фокус ще бъде върху големите магистрали, пътища от първи, втори и трети клас, където преминават тежки камиони и има транзитен трафик. Там ще се плаща на километър и така преминаването през страната ни ще струва между 50 и 70 лв., като ще бъде така както е в други европейски държави. Министър Павлова подчерта, че електронната система ще позволи винетката да важи за една година, независимо от датата на нейното закупуване.
Регионалният министър разясни също, че GPS системата, на която е базирана смесената система за заплащане, ще осъществява контрол чрез камери по пътища, които сканират номера на леките автомобили. При неплатена винетка автоматично ще се генерира глоба.

За тежкотоварни автомобили, които нямат бордово устройство, се предвижда възможността да заплащат на машини тип банкомати и така да получат маршрутна карта.

Обществената поръчка за избор на изпълнител, който да изгради и внедри системата, се прави с отложено плащане, при което изпълнителят за своя сметка я изгражда и внедрява, а заплащането ще бъде в рамките на няколко години при вече функционираща система на база на приходите от винетки.

Министър Павлова информира, че обществената поръчка ще стартира април месец, като изборът на изпълнител ще бъде на база най-добра цена за най-кратък период от време. Внедряването на системата може да започне за около година след като бъде избран изпълнител.

По отношение на спряната поръчка за автомагистрала „Хемус“ регионалният министър посочи, че тя е проведена законосъобразно, но предвид липсата на европейско финансиране, се търсят решения, изискващи по-малко средства. Тя информира, че в новия проект, намалявайки проектната скорост на 120 км/ч ще се следва в максимална степен релефа на пътя.

През май месец ще бъде пуснат търгът за първия участък на магистралата от Ябланица до Боаза, който е готов и препроектиран. Предстои да се обявят търгове за изпълнители на обхода на Ахелой и за участъка Ахелой – Поморие от направлението Бургас - Слънчев бряг, както и пътя Стара Загора – Раднево.

Във връзка с ВиК реформата министър Павлова подчерта, че тя е приключила, като 24 области са окрупнени и за тях се работи по самите проекти, с които да се кандидатства за европейско финансиране. Тя припомни четирите неконсолидирани областите, където има малки общини, отказващи да се реформират. В област Благоевград – Сандански, Кресна и Петрич, в Кюстендил – Дупница и Сапарева Баня, Троян в Ловеч и девет общински неефективни ВиК дружества в област Пазарджик. Държавата стопанисва активите и ги предоставя, контролирайки ги през ВиК асоциации. По този начин има възможност да се кандидатства за средства от Европейския съюз и да се изградят водопроводна и канализационна система.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

* * *
Властите в Колумбия са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел – лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната

* * *
Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата. Не се съобщава за сериозно пострадали и за големи материални щети

* * *
Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г. Решението е забележителен обрат за арабската страна – един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света – чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат. Планира се допълнително увеличаване на капацитета за производство на суров петрол – до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни