Визите до Канада за бизнеса и за посещавалите страната отпадат от 1 май 2017 г.

Визите до Канада за бизнеса и за посещавалите страната отпадат от 1 май 2017 г.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо пое ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. 

Това стана ясно след телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов, поискан от канадския премиер. На него присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Трюдо запозна българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, уточниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни