Президентът Росен Плевнелиев не иска служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев не иска служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев започва процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство на партиите от настоящото Народно събрание. Той ще предложи в петък първо на ГЕРБ да съставят ново правителство.

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че веднага ще върне мандата, защото може да бъде министър-председател само на правителство на ГЕРБ и то при спечелени от ГЕРБ избори. "Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиер и министрите и да си носи отговорността" - каза той. "Оставаме верни на това, което сме казали. Бях поел ангажимент, ако не спечелим президентските избори като вот на доверие към ГЕРБ, да освободя този пост и съм го направил" - заяви Бойко Борисов.

След отказ от ГЕРБ, президентът ще предложи мандата на Българската социалистическа партия.

БСП смята, че ресурсът на сегашният парламент е изчерпан и трябва да се проведат предсрочни избори, като датата да е 26 март, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага, ако трета политическа сила получи мандат за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент, заяви Нинова.

Росен Плевнелиев ще продължи процедурата и с връчване на третия мандат. Той заяви, че ще направи това след много размисъл, допълнителни консултации и разговори. Ще го получат тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе днес.

Президентът на България заяви, че не иска служебно правителство. "Не е моя цел, не съм тръгнал да търся министри" - заяви той. Росен Плевнелиев смята, че не е добре за България да има две служебни правителства в рамките на 3 - 4 месеца преди предсрочните избори за Народно събрание през 2017 г.

Той каза, че има постигнато принципно съгласие предсрочните парламентарни избори да са в края на март или в началото на април 2017 г., но насрочването на дата е право на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

Коалицията "Обединени патриоти" е готова да поеме отговорността да състави правителство, каза пред журналисти в парламента Румен Йончев - председател на партията "Народен съюз", която е част от формацията.

Лидерът на политическа партия Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов заяви, че ако получи мандат от президента, ще направи възможното да се състави ново правителство, което не е със статут на служебно. Той вероятно ще получи подкрепа от депутатите на ГЕРБ, които са най-голямата група в Народното събрание. Валери Симеонов ще потърси подкрепа и от други партии, включително и от БСП. Целта на новото правителство е да роботи до края на настоящия мандат на парламента - още две години.

* * *
Парламентарно представените политически сили трябва да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство. Държавният глава отново подчерта, че според него настоящото 43-ото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Тази позиция изрази президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. „Въпреки изрично декларираните намерения на първата и на втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, аз продължавам да се надявам и да работя за това да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че е готов да изпълни конституционните си правомощия и от 2 декември (петък) ще пристъпи към връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава апелира също така политическите партии да се поучат от кризите през изминалите години и да коригират допуснатите грешки. „През 2018 г. предстои българското председателство на Европейския съюз. Това е една огромна отговорност. Затова искам да се отнесем по един изключително отговорен начин към идващото председателство“, заяви още президентът.

Президентът призова сериозните промени в изборното законодателство да бъдат приети след широк обществен дебат, защото „има огромна опасност, ако се бърза и в сегашното Народно събрание, ако се тръгне към бързи избори и се направят промени в последния момент, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. И следващите избори да бъдат оспорени заради това, че някой отново е бързал в последния момент да прави инициативи, свързани с промени в Изборния кодекс“, подчерта още държавният глава.

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

На подобна тема

Най-четеното от последните дни