Емил Христов: Борисов е премиерът и той трябва да остане, защото има своята отговорност!

Неразумно и вредно е да продължи поставянето на въпроса за оставката на министър-председателя Бойко Борисов. Този коментар направи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и призовава опонентите на ГЕРБ да спрат конфронтацията и търсенето на измислена и фалшива подкрепа и от кръгове в страната и извън граница.

Ето какво още заяви Емил Христов:

Emil Hristov

Трябва ли премиерът Бойко Борисов да предприеме решителна стъпка и да подаде оставка? Въпросът кой и кога съставя правителство е уреден в Конституцията на Република България. И ние можем да постъпим само по начина, който е решен чрез Конституцията. Въпросът коя политическа партия има право да получи мандат за съставяне на правителство и да го изпълни, получи отговор на последните парламентарни избори. Дали се е променила ситуацията от тогава до сега? Отговорът е – не. Защото след това имаше два избора – за Европейски парламент и местни избори и на тях съотношението на силите беше сходно на това от парламентарните избори през 2017 г. Суверенът непрекъснато дава една сериозна преднина на управляващата партия ГЕРБ и на коалиционните ѝ партньори.

Но е напълно нормално премиерът да си задава въпроса дали това правителство е най-доброто и дали се справя. И премиерът е в правото си да вземе решение. Но в момента аз считам за абсолютно неприемливо и вредно да се поставя въпроса кой да бъде премиер. Този въпрос отдавна е получил отговор и за нас, хората в ГЕРБ, той не стои.

Поставянето на този въпрос е вредно за политическа партия ГЕРБ, защото може да се тълкува като намек, че нямаме доверие на лидера на нашата партия. А това не е вярно. Демонстрирахме многократно подкрепата си, включително и на проведената вчера национална конференция. Не искам да влизам в сравнение с други, но едва ли в момента друг партиен лидер може да разчита на толкова масова и категорична подкрепа, като г-н Борисов.

Въпросът за оставката е вреден за управляващата коалиция, защото поставянето на въпрос кой да бъде премиер е риск за самото съществуване на коалицията. Нашите коалиционни партньори неведнъж категорично са заявявали - премиер е лидерът на най-голямата политическа партия и това е г-н Борисов. Ние не искаме да поставяме на изпитание тяхното мнение и разбиране за състава на правителството и за лидера.

Този въпрос е вреден и за другите политически партии и най-вече за БСП! Защото промяната под натиск министър-председателя вероятно ще доведе до втвърдяване на линията, която следва г-жа Корнелия Нинова. И тези които сеят омраза и търсят “война„, те ще получат бонус и това ще се окаже вредно и за социалистите и да всички останали партии. Това ще бъде вредно за държавата, защото не може политиката на омраза и на противопоставяне да доведе до нещо добро. Затова ние трябва да останем твърди. Държавата влиза в труден период, влиза в икономическа криза, предизвикана от пандемията с коронавируса.

Въпросът кой е премиер на България е получавал отговор многократно – отговор от народа, отговор от лидерите на Европа, отговор от партиите. Бойко Борисов е длъжен да остане премиер до провеждането на редовните парламентарни избори. Това е въпрос на отговорност и тази отговорност не е пред ГЕРБ, а пред цялото общество.

Неразумно и вредно е да продължи поставянето на този въпрос. Призовавам и опоненти и врагове да спрат да търсят измислена и фалшива подкрепа и от кръгове в страната и извън граница – появиха се и призиви от хора, които дори не знаят къде на картата се намира България.

Бойко Борисов е премиерът и той трябва да остане, защото има своята отговорност!“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема