Бойко Борисов и президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон на посещение в България (снимки)

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна през изминалата нощ френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение в България. Президентът Макрон беше посрещнат на летище "Варна" с почетен шпалир от матроси от Военноморските сили.

Днес в резиденция "Евксиноград" премиерът Бойко Борисов и президентът Еманюел Макрон ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе и пленарна официална среща. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Разговорът между българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни 2017 г. в Париж, когато премиерът Борисов беше приет от президента Макрон в Елисейския дворец. На съвместната пресконференция в Париж Борисов и Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение в България по съвместна покана на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов. В двореца "Евксиноград" във Варна Радев и Борисов ще имат разговори с Макрон. Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10:00 часа пред двореца. В 11:15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12:45 часа. В късния следобед министър-председателят и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна.

Emmanuel Macron Boyko Borissov

Emmanuel Macron Boyko Borissov България

Emmanuel Macron Boyko Borissov Варна

emmanuel macron boyko borissov 01

emmanuel macron boyko borissov 02

emmanuel macron boyko borissov 03

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни