заплати на учители - повишение

Правителството планира повишаване на заплатите в бюджетната сфера

Размерът на заплатите на учителите в България се увеличава с 15% от септември 2017 г. Планирано е възнагражденията на заетите в средното образование ще бъдат повишени и през 2018 г. с още 20 - 25%. Целта на правителството е да се постигне удвояване на учителските заплати за период от 3 години.

Това уточни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

„Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20 - 25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение“ - каза Стоянова.

За скок на възнагражденията ще се мисли и в други публични сектори. В сектор „Сигурност“ се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, на работещите в системата на Националния осигурителен институт, а също и в сферата на културата. Тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма - мотивира се председателят на парламентарната комисия по бюджета Менда Стоянова.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни