Подготвят се предложения за ограничаване употребата на наргилета

Подготвят се предложения за ограничаване на употребата на наргилета

До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената работна среща в здравното министерство.

Работна групаУчастниците в работната група, състояща се от представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, МВР, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на икономиката, Агенция „Митници“, Националния център по обществено здраве и анализи, експерти и неправителствени организации, се обединиха около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия, категорична беше заместник-министър Йорданова. Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерство на здравеопазването, като от страна на институцията отговорен заместник-министър е Светлана Йорданова.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема