Жълт код за силен вятър е обявен в почти цяла България на 30 ноември

Жълт код за силен вятър е обявен в почти цяла България на 30 ноември

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 30 ноември жълт код за силен вятър в цялата страна, с изключение на областите Плевен и Видин. В региона на Стара Загора се очаква силен, временно и бурен южен вятър с пориви до около 25 м/с.

През нощта над страната ще има разкъсана, предимно висока облачност. Почти тихо време с минимални температури между минус 3° и 2°, по морския бряг 5 - 9°, в София около минус 3°. Утре облачността ще бъде предимно значителна, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. През деня южният вятър ще се усили, по-съществено в Източна България и в районите разположени северно от планините – ще бъде силен и бурен с пориви над 20 м/с. Дневните температури значително ще се повишат и максималните ще са предимно между 10° и 15°, в западните райони около река Дунав малко по-ниски, в София 10 - 11°. През нощта срещу петък в западните райони от страната ще започнат валежи, които ще се усилват.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за ноември и през деня ще се понижава.

Над планините ще има значителна облачност и на места по високите части ще превали слаб сняг. През деня югозападния вятър ще се усили и ще бъде силен и бурен. Ще се затопли и максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно значителна облачност – без валеж. През деня вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен. Максималните температури ще са 13 - 16°. Температурата на морската вода е 11 - 13°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, но през деня ще се усилва и вечерта вече ще е 3 - 4 бала.

www.infoz.bg

Теми: